Redningsaksjon for historisk båt

En gruppe entusiaster i venneforeningen til Oslofjordmuseet har igangsatt en redningsaksjon for å gjøre Andunge nummer én seilklar igjen.

Publisert Sist oppdatert

Den første Andungen ble sjøsatt i 1945 – på sankthansaften rett etter frigjøringen. Båten ble bygd under krigen i Vollen i Asker ved Anker & Jensens verft, og da den ble sjøsatt, gikk en guttedrøm i oppfyllelse. Båten var svaret på hva en gjeng ungdommer i det som den gangen het Blakstad Seilforening (nå heter foreningen Asker Seilforening), hadde som sin ideelle båt. Helt siden foreningen ble stiftet i 1932, hadde de hovedsakelig seilt med seilsnekker av ymse slag. Andungen skulle bli en ordentlig båt!

Andungen ble tegnet av Thorvald Gjerdrum, som var fetteren til en av Asker Seilforenings stiftere, Jan Mathiesen. I seilNorge er Mathiesen mest kjent som «Mattis på Børsholmen». For å finansiere båten ble det holdt innsamlingsaksjoner, ungdommene rodde sommergjester ut på øyene utenfor Blakstadbukta, og det ble spilt revyer på Børsholmen.

Johan Anker døde i oktober 1940, og Andunge nummer én ble dermed en av de første båtene hans etterfølgere ved verftet bygde. Det ble også den eneste Andungen verftet i Vollen bygde, men da det senere ble nedlagt, begynte flere av båtbyggerne ved båtbyggeriet «Mattis» etablerte på Børsholmen på 1960-tallet. Der bygde de ialt 18 Andunger i tre – blant annet.

Andunge nummer én fikk navnet «Bess V», og tjente i alle sine aktive år som klubb-båt i Blakstad/Asker Seilforening. «Femmer’n» het båten på foreningsmunne, og en lang rekke ungdommer har lært å seile i båten.

På et tidspunkt begynte båten å forfalle, og det er senere gjort flere sporadiske forsøk på å restaurere den.

I 2015 ble båten satt inn i Oslofjordmuseet, der planen var at en båtbygger skulle restaurere den tilbake fordums prakt, og på en slik måte at publikum kunne følge arbeidet steg for steg. Men prosjektet gikk tomt for penger, og i halvferdig, restaurert stand ble båten satt tilbake til et av skurene på Børsholmen. Der står den nå.

Nå har en gruppe entusiaster i venneforeningen til Oslofjordmuseet og båtgruppen på Børsholmen tatt et initiativ til en kronerulling for å kunne fullføre restaureringen.

– Det er mange av oss som har trådt barneskoene i «Femmer’n», og som ønsker å bevare båten for ettertiden, så jeg håper mange vil melde sin interesse og gi et beløp til dette, sier Tore Hansen, som sitter i styret i Oslofjordmuseets Venner.

Han anslår at de trenger cirka 100 000 kroner for å få båten ferdig og seilklar, slik at den blant annet kan ligge i museumshavnen i Vollen og seiles igjen.

«Bess V» eies i dag av Børsholmen Stiftelse.

Morten Jensen