Man blir aldri for gammel til å seile

Seniorseiling til Shetland

Norma (82) og Jon Erik Saugen (84) er fulle av eventyrlyst og pågangsmot, og sommeren 2015 gikk turen til Shetland. Nå ønsker de seg tilbake.

Publisert Sist oppdatert

I tide til Shetland

Vi utforsket Sumburg Head og fuglefjellene på sydspissen av Mainland. Her er det titusener av lomvi og lundefugl. Vi kom så nær lunde­fuglene at vi nesten kunne ta på dem. Vi besøkte også Jarlshof-museet med utgravinger fra bronsealderen, 2000 år før Kristus. Pickterne levde her i velorganiserte samfunn lenge før vikingene ankom på 800-tallet.

Vi tok buss til Scalloway på vestsiden av Mainland, men så måtte vi ta en beslutning. Med dårlig langtidsvarsel kunne vi ikke seile rundt Shetland som planlagt. Vi la heller kursen nordover til øyene Whalsay, Yell og Unst før vi satte kursen tilbake til Norge, kanskje via Out Skerries hvis været tillot det.

Scalloway var hovedbasen for shetlandsbussene; skøytetrafikken som gikk mellom Shetland og Vestlandet under den siste verdenskrigen. Basen lå opprinnelig i West Lunna Voe på Lunna Ness. Museet i Scalloway gir en veldig bra beskrivelse av Shetland-trafikken. Med mannskap Aasmund, som hadde vært offiser på MTB etter krigen, ble dette museumsbesøket spesielt interessant. Den norske MTB-basen lå i Lerwick og var en helt adskilt operasjon fra shetlandsbussene, som er godt beskrevet i marineoffiseren, historikeren og forfatteren David Howarths bok. Mens MTB-ene drev regulær krigføring med natteraid for å forstyrre den tyske trafikken innaskjærs på norskekysten, drev shetlandsbussene, først norske fiskeskøyter, senere ubåtjagere som vi fikk i gave fra USA, en trafikk med frakt av agenter og materiell til motstandsbevegelsen i Norge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS