INTET HÅP? Må alle Norges shorthanded-seilere se langt etter tittelen Årets shorthanded-seiler 2024? Mye tyder på at den allerede er erobret.

Er løpet kjørt allerede?

Hvem som blir Årets shorthanded-seiler 2024 kan være avgjort allerede etter halvseilt sesong.

Publisert Sist oppdatert

Med VM i shorthanded som høydepunkt i midten av juni har det vært en hektisk sesong for shorthanded-seilerne – ikke minst for de som har hatt ambisjoner for VM. For man kommer ikke til et VM uten trening, og mye trening har også medført deltakelse i mange regattaer. Det gir rankingpoeng – og poengmessig har en god VM-plassering vært prikken over i-en.

Det er derfor ikke spesielt overraskende at den duoen som har gått dypest inn i det å forberede seg til VM, også topper listen over årets shorthanded-seilere. Tim Sandberg og Sigmund André Hertzberg fra Tønsberg, som vant VM i sin klasse, har dessuten tilegnet seg så mange poeng at de kan bli vanskelige å ta igjen. Men umulig er det ikke.

De to har like mange poeng og har fått den rekordhøye poengsummen 509, 4 for sine fire beste regattaer av året. Poengene deres fordeler seg slik:

 • 244,0 poeng: 1. plass i VM klasse B
 • 120,0 poeng: 1. plass i Raymarine 2Star
 • 85,4 poeng: 3. plass i Skagen Race
 • 60,0 poeng: 2. plass i Skagen Ultra

Fjorårets beste shorthanded-seilere, Øyvind og Morten Knudsen fra Moss, er Tønsberg-duoens hardeste konkurrenter, og deres 466,8 poeng er blitt til på denne måten:

 • 170,8 poeng: 3. plass i VM klasse C
 • 120,0 poeng: 1. plass i Raymarine 2Star
 • 96,0 poeng: 2. plass i Skagen Race
 • 80,0 poeng: 2. plass i NM
FORSVARERE: Øyvind og Morten Knudsen ble årets shorthanded-seilere i 2023. Nå tyder mye på at de må gi fra seg tittelen i år.

Ettersom det kun er seilernes fire beste resultater for året som teller, betyr det at Øyvind og Morten må forbedre sin 80-poenger til 122,7 for å passere de to i têt. Det kan neppe begge klare, for det er kun singlehanded-regattaer som gir mulighet til å generere så mye poeng i den resterende høstsesongen. Men med seier og god deltakelse i Raymarine Hankø OneStar, kan det være mulig.

På den annen side; Sigmund André og Tim har en enklere oppgave i å forsvare seg mot et slikt angrep, for de har 60 poeng som sitt dårligste resultat. Og muligheter til å forbedre den poengsummen fins det flust av i løpet av høsten.

Ole Fredrik Melleby og Carl Hjalmar Knap fra Asker er det tredje beste paret på Årets shorthanded-seiler så langt (390,4 poeng) – foran verdensmestrene i den minste klassen, Halvor Schøyen fra Tønsberg og Rune Tønnesen fra Bærum (340,0 poeng).

Det er imidlertid ikke kun i toppen det er konkurranse. Det fins mange muligheter til å forbedre posisjonen sin på listen for alle de 249 seilerne som hittil har scoret rankingpoeng i år. Det er bare å gyve løs på høstsesongen når den kommer!

Se hele listen over Årets shorthanded-seiler etter endt vårsesong

Verdensmester på topp

Maren Magda Book fra Åsgårdstrand ligger best an blant damene. 244 poeng har hun oppnådd, og hele poengpotten fikk hun ved å bli verdensmester i den største klassen sammen med mannen Karl Otto Book.

BEST: Maren Magda Book ble verdensmester i år og ligger an til å bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler. Men hun kan ikke være sikker.

Nærmeste utfordrer er Christine Walder fra Bærum, som har vunnet tittelen Årets kvinnelige shorthanded-seiler flere ganger. Hun ligger ikke langt etter med sine 218,4 poeng. To regattaer har sikret henne den poengsummen; 4. plass i VM klasse B og 4. plass i Raymarine 2Star.

Ettersom enhver regattadeltakelse med plassering blant de 12 beste vil gi begge de to ytterligere poeng, vil det kanskje være den av de to som er den flittigste regattaseileren til høsten, som stikker av med årets tittel.

Valborg Mogen Stiansen fra Asker ligger på 3. plass poengmessig et stykke bak, men det er ingen ting i veine for henne eller flere av seilerne bak henne til å knipe tittelen dersom de stiller opp i høstens regattaer og tar poeng i dem.

Tønsberg er beste forening

Med så mange seilere helt i toppen av listen over Årets shorthanded-seilere, er det ikke unaturlig at Tønsberg topper og ligger an til å bli Årets shorthanded-forening. Foreningens seks beste seilere har til nå samlet 1790,4 poeng. De seks beste er foruten de tre Tønsberg-seilerne Tim, Sigmund Andé og Halvor som allerede er nevnt; Robert Halvorsen, Sigvart Schøning-Olsen og Jon Moholth.

Asker Seilforening ligger imidlertid ikke håpløst langt bak Vestfold-foreningen. Ole Fredrik Melleby, Carl Hjalmar Knap, Christian og Håkon Hjorthøy og Valborg Mogen og Pål Stiansen har til nå seilt inn 1639,0 poeng til sin forening.

Men derifra og ned til Moss Seilforening på tredjeplass er det et stort sprang på over 500 poeng. Mossingene fikk ved denne oppdateringen endelig fullt lag med seks seilere, og takket være poengfangsten til brødrene Knudsen, rykket de rett inn på 3. plass.

Å få på plass seks seilere og derved komme inn på denne listen, var det for øvrig hele ni andre foreninger som gjorde ved denne oppdateringen. 19 foreninger kan nå skilte med å ha minst seks seilere som har kapret rankingpoeng i år.

Flest poengkaprende seilere hittil i år er det Asker som har. 23 av foreningens medlemmer har fått rankingpoeng i år. KNS følger deretter med 18, mens Bergens Seilforening følger hakk i hæl med 17. Stavanger Seilforening har 15, Larvik 13 og Bundefjorden 12. Bærum og Tønsberg har 11 hver.

Se hele listen over Årets shorthanded-forening

Kort- og langbane-ranking

SEILmagasinet shorhanded-ranking produsere flere typer lister enn selve rankingen og listen over Årets shorthanded-seiler. Den gir også en liste over årets beste seilere i rankingregattaene som har vekttall 0,99 eller mindre. Og en tilsvarende liste over de beste seilerne i regattaer med vekttall 1,00 eller mer.

Vi har valgt å kalle det kortbane- og langbane-ranking. Alle årets regattaer er tellende, så her er det både resultater og flittig deltakelse som gir uttelling.

Kortbane-rankingen ledes så langt av Tim Sandberg med 135 poeng. Han ligger knapt foran Kristian Andreasen fra Gandsfjord og Marius Andersen fra Frognerkilen. Deretter følger Kåre og Willy Forland fra Ran og deretter Morten og Øyvind Knudsen.

Beste kvinnelige seiler på denne listen er Elise Lehre fra Frognerkilen. Hun leder foran Louisa Børresen fra Bærum og Bente Vikenes. Louisa vil muligens stusse over at hun er med på denne kortbanelisten all den stund hun kun har seilt Shetland Race, men i denne regattaen er hver av etappene tellende med 0,75 som vekttall. Så da er det på denne listen hun dukker opp.

Se hele listen over kortbaneseilere. Den teller i alt 133 navn.

I regattaer på de lange banene med høyt vekttall, er det mange kjente navn som allerede er nevnt. Øyvind og Morten Knudsen leder foran Tim Sandberg og Sigmund André Hertzberg. Plassene videre på de nærmeste konkurrentene er identiske med Årets shorthanded-seiler-listen. 

Verdensmester Maren Magda Book er naturlig nok best av damene på denne listen. Hun leder foran Christine Walder, Valborg Mogen Stiansen, Gina Lillemork Nilsen (Drøbaksund) og Eira Naustvik (KNS).

Se hele listen over langbaneseilerne. Den teller 167 navn.

Best i ulike båttyper

Til slutt – Hvem er best i de ulike båttypene i år?

Sun Fast:

 1. Lars Fredrik Moe Helgesen, Drøbaksund – 184,10 poeng
 2. Frode Tobaissen, Bundefjorden – 159,50 poeng
 3. Peer Moberg, Bundefjorden – 122,00 poeng
 4. Petter Asskildt – 97,60 poeng
 5. Andreas (Bærum) og Erik Lawson (Frognerkilen) – 90,80 poeng

Bavaria

 1. Ole Fredrik Melleby og Carl Hjalmar Knap, Asker - 390,40
 2. Adrian og Lars Veder, Moss - 37,50
 3. Ketil Hauger og Jan Nilsen, KNS - 24,00

J-Boats

 1. Yngve Lønmo, Hurum - 172,00
 2. Daniel Ingebretsen, Hurum - 147,00
 3. Stian Henriksen og Lars Gomnes, Asker - 71,00

X-Yachts

 1. Rune Tønnesen (Bøærum og Halvor Schøyen, Tønsberg – 340,00
 2. Robert Halvorsen, Tønsberg - 176,40
 3. Sveinung Tjessheim (Haugesund), Harald Matland (Nordhordland), Morten Sola (Stavanger) og Torkjell Tolo (Hardanger) - 150,00

First

 1. Øyvind og Morten Knudsen, Moss - 579,80
 2. Harald Gellein, Stavanger - 180,00
 3. Vegard og Edvard Aspelund, Bundefjorden - 117,00
 4. Vetle Woxholt, Stavanger - 105,00
 5. Ulrik og Kjell Ulrik Sandvig, Bærum - 100,00

Dehler

 1. Tim Sandberg, Tønsberg - 584,40
 2. Sigmund André Hertzber, Tønsberg - 544,40
 3. Marius Løken, Røyken - 149,80
 4. Martin Hope og Kjetil Knudsen, Bergen - 140,70

Elan

 1. Kåre og Willy Foreland, Ran - 314,60
 2. Emil og Jon Moholth, Tønsberg - 126,20
 3. Kristian Notto og Lars Torgesen, KNS - 73,20
 4. Stein Håvard Bergstad (Bergen) og Magne Aalen, Bergen - 60,00