STAVANGER skal stå på land i Risør
STAVANGER skal stå på land i Risør

STAVANGER skal stå på land i Risør

Skøytas tidligere eier benyttet seg av forkjøpsretten.

Publisert Sist oppdatert

Redningsskøyta STAVANGERs fremtid som landfast museumsobjekt ser ut til å være sikret. Båtens tidligere eier, Jeppe Jul Nilsen, har benyttet seg av forkjøpsretten han hadde i avtalen mellom ham og Redningsselskapet (NSSR).

Planen etter at NSSR hadde overtatt båten, var at den skulle utstilles ved Norsk Maritimt Museum på Bygdøy i Oslo, men en slik løsning – etter mye frem og tilbake – lyktes man ikke å få til. Og fordi det derved ikke var noen til å ta vare på den historiske skøyta, ønsket ikke NSSR å ha båten – og ansvaret – lenger.

GIKK FORT. Og det var da det dukket opp en interessert kjøper til STAVANGER, at Jeppe Jul Nilsen benyttet seg av klausulen om forkjøpsrett.

– Sist onsdag fikk jeg beskjed at det var en kjøper på båten. Vedkommende ønsket ikke å ha den på land, som vi hadde sagt, men ønsket å ha den i drift. Det var hele mitt argument i sin tid at jeg ikke ønsket å ha båten på vann lengre, men at den skulle stå på land.  Hadde jeg ønsket å ha den på vannet, hadde jeg bare beholdt den selv, sier Jeppe Jul Nilsen til Aust Agder Blad.

Les også: Redningsaksjon for redningsskøyte

Dermed ser det ut til at STAVANGER vil få et varig opphold på land i Risør.

MED BAUGEN VENDT MOT SJØEN. – NSSR tilbød å levere båten satt på land her i Risør, og jeg kontaktet Risør Kystkultursenter som straks sa seg interessert i å huse båten, nærmere bestemt i båtbua til tidligere båtbyggeri Emmanuel Moen og sønn, skriver Jul Nilsen på sin Facebook-side.

Han forteller at planen nå – i relativt nær fremtid – er å sette STAVANGER på en lekter og slepe båten til Risør.

– Hun trenger derfor sårt en oppussing som vi håper skal være ferdig til 11. juni da 100-årsjubileet til båtbua til Em. Moen skal markeres. STAVANGER skal da stå på brygga med baugen vendt mot sjøen. Senere på sommeren blir båten løftet inn i båtbua, skriver Jeppe Jul Nilsen.

RISØR EN GOD LØSNING. Nylig ble det opprettet en venneforening for bevaring av STAVANGER.

– Det er fint at det nå ser ut til å bli en løsning med STAVANGER, som betyr at båten kan bevart på land, og at det er en løsning tidligere eier av skøyta er fornøyd med, sier Johan Jørgen Petersen i venneforeningen.

Petersen mener at den opprinnelige løsningen med Bygdøy ville ha vært bedre fordi båten da ville ha vært tilgjengelig for flere, men da dette ikke lot seg realisere –  – synes han Risør kan bli  en god løsning.

Petersen ledet den antikvariske restaureringen av Stavanger i 2000-2002 og  var skipper om bord  2001-2011.

LITT FOR FORT. –  Venneforeningen mener salgsprosessen har kommet for tidlig. Selger og Norsk Maritimt Museum skulle  først gjort en skikkelig jobb med å tilby skøyta til andre museer før de fremprovoserte en situasjon der Jeppe Jul Nilsen måtte bruke forkjøpsretten for å sikre båten en videre tilværelse på land, sier Johan Jørgen Petersen.

Flere steder i Norge var i sin tid interesserte i å huse RS STAVANGER da de ble klart at båten skulle bevares på land. Blant annet Larvik, der STAVANGER ble bygd på Tollerodden i 1901. Risør har imidlertid også en lang redningsskøyte-tradisjon ved at mange av dem er blitt bygd ved verft i Risør.

GODT FORNØYD. – Jeg har egentlig vært skuffet i mange år nå, da ingenting har skjedd med prosjektet om å forevige RS STAVANGER. Nå er jeg glad det er over, og jeg er veldig glad den skal få fast plass på Moen. Det er klart den hadde hatt mer sentral plassering på sjøfartsmuseet i Oslo. Men når den nå kan stå på Moen, i det autentiske gamle båtbyggeriet, så må jeg si at det er veldig bra. Risør ligger meg jo nært. Jeg er godt fornøyd med dette, sier Jeppe Jul Nilsen til Aust Agder Blad.