Start i treningsregatta for EM
START: Start i treningsregatta for EM

God generalprøve før EM

Helene Næss og Marie Rønningen var en tjuvstart fra 2. plassen i oppkjøringen til det viktige mesterskapet i 49erFX der OL deltakelsen kan bli avgjort.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er i rute før EM, som starter i morgen, sier Helene Næss til Seilmagasinet før den viktige regattaen for de to norske 49erFX lagene. Ikke bare skal det seiles om medalje i selve EM, men det står også om OL billetter. Næss og Marie Rønningen ligger før denne, kanskje avgjørende regattaen, en par med Pia Dahl Andersen og Nora Edland som har kommet som et skudd dette året. Helt klart er det dog ikke at OL-laget tas ut etter dette mesterskapet. Det forutsetter nemlig at et av lagene er blant de ti beste til slutt. Mesterskapet, som tar sted i Vilamoura, Portugal, samler hele verdenseliten med 55 deltakere fra 26 nasjoner. 

– Vi tenker ikke så mye på OL uttaket, men seiler vår egen regatta der målet er å ta medalje, sier Helene. – Det vil være dumt å jekke hverandre ned og ta sjansen på at ingen av oss kommer blant de ti beste. Dette er poengtabellen man går etter når OL-uttaket skal beregnes.

Marie Rønningen og Helene Næss klare til kamp
Marie Rønningen og Helene Næss klare til kamp

God generalprøve

Helene og Marie deltok nylig i en oppvarmingsregatta før mesterskapet, der cirka halvparten av EM-feltet deltok. Her tok de norske jentene en fin 6. plass, og bekreftet at formen før EM er god. Hadde det ikke vært for en tjuvstart i siste seilas, hadde det blitt 2. plass sammenlagt. - Det er lov å ta litt sjanser i en slik regatta, sier Helene. 

– Det viktigste er å få en bekreftelse på at vi holder god fart. Og det fikk vi. 

Pia og Nora har trent knallhardt i september og oktober, hvoretter de reiste hjem for å koble fullt og helt av i ti dager. 31. oktober dro de så ned til Vilamoura for å være der og forberede seg den siste uken før EM. De har trent sammen med lagene til England, USA og Italia.

Værmeldingene sier lett vind

Det er spådd lett vind de første dagene i mesterskapet. Normalt ville det være til Helene og Maries fordel, men lagene er jevnere hverandre nå enn tidligere, både i lett og frisk vind. Det skyldes blant annet at Helene og Marie har trent mye med de svenske verdensmestrene Vilma Bobeck og Rebecca Netzler. De regnes som verdens raskeste i mye vind. 

Mens de to jentelagene har trent sammen og utvekslet erfaringer og triks frem til i høst, holder lagene nå kortene tettere til brystet, ifølge et intervju i NRK sportsrevyen. Trener Thomas Guttormsen, som har hovedansvaret for begge lagene, men som skal følge Helene og Marie i det kommende mesterskapet, karakteriserer begge lagene som psykisk sterke, og de har begge vist at de kan når det virkelig gjelder. Begge lag kan vise til EM- og VM-medaljer. Treneren Gasper Strahovnik skal følge Pia og Nora i EM.

Marie, Nora, treneren Thomas Guttormsen, Helene og Pia
Marie, Nora, treneren Thomas Guttormsen, Helene og Pia

Norsk-fransk i 49er

Mathias Berthet deltar i 49er klassen sammen med franskmannen Clement Pequin, som i år ble nummer to i prøve-OL i Marseilles og er ranket som nummer ni i verden. De to har slått seg sammen ettersom begge har makkere som ikke kan stille til start i EM.