På eventyr i nord

STORE DIMENSJONER: Utsikt fra Kraemer Ø. Ankringsplassen er i bukten helt til venstre i bildet, men båten er ikke lett å se. De største isfjellene er på størrelse med boligblokker, og mange ganger høyere enn masten.
HVILE: «En god soldat hviler når han kan». Ulrich Walach demonstrerer korrekt soveteknikk i uvær.
MAT: Det er ikke alltid lett å få i seg næring underveis. Supernudler blir da løsningen, og ting man aldri ville spist hjemme står plutselig til 4?5 Michelin-stjerner.
SELSKAP: Det er ikke alltid slitsomt å være på tur. Maja får besøk av nye delfinvenner.
MANNSKAP: Noen skifter i mannskapet ble det, men disse fire utgjorde «kjernen». Fra høyre: Rory Harrison, Maja Østbye, Emmi Ikonen og Espen Kringlen.
UTEN IS Å GÅ PÅ: Vi opplevde et enormt variert dyreliv i havet med spekkhuggere, knølhval, niser og sel. Men ingenting sitter igjen mer enn den dagen vi møtte på en isbjørnbinne på svømmetur med en liten en.
SOLVARME: Om det er kaldt i vannet, varmer sola godt. Best varmeeffekt får man etter sigende av direkte solskinn på kroppen.
SPOR: Hytta er rester av en forlatt grønlandsk bosetning. Her lå det strødd dyrebein, dieselkanner og gamle leker. Vi så flere ganger isbjørnspor på land, og hagla var aldri langt unna.
PÅ BREEN: Brevandring på vei mot Islands høyeste punkt, Hvannadalshnjukur (2110 meter over havet).
LANDKJENNING: Miki Fjord, var vår første grønlandske ankringsplass. Trikset er å finne en plass som er dyp nok til at båten går klar, men grunn nok til at større isfjell ikke kommer inn. De mindre skyver man bare unna med en «tuk».

Grønn på Grønland

Grønland er ikke nødvendigvis et reisemål som kun kan nås av modige menn med store skjegg i en aluminiumbåt. Det er mulig for helt vanlige seilere også.

Publisert Sist oppdatert

Grønland er et sted det er lett å la seg fascinere av. Ikke bare har verdens største øy en flora, fauna og geologi som er unik på verdensbasis; man har også hørt historiene om heltmodige oppdagere som trosset is og kulde for å fylle ut de hvite flekkene øverst på kartet. På toppen av det hele ligger Grønland nær nok til Norge til at det er mulig å foreta reisen i løpet av noen sommermåneder, og Grønland er slik sett kanskje mer tilgjengelig enn mange andre langturmål.

Samtidig synes den gjengse oppfatningen å være at havet er så stort, isen så tykk og været så dårlig at disse polare områdene kun kan nås av modige menn med store skjegg og enda større båter – aller helst bygd i stål eller aluminium (materialkravene skal visst gjelde både for båtene og deres eiere).

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER