Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Dårlig norgesreklame

– Dette er fryktelig trist og flaut, sier båtkonstruktøren og båtbyggeren Jeppe Jul Nielsen i Risør til Seilas om tollbestemmelsene som gjør at seilere forlater landet.

Publisert

RISØR TREÅBFESTIVAL: Hit men ikke lenger kom flere utenlandske båter.

Sammen med andre bransjefolk på Sørlandet har Jul Nielsen kjempet en drabelig kamp for at tre utenlandske båter skulle få vinteropplag her i landet.

– Båteierne likte seg så godt i Norge at de ville oppleve mer av norskekysten neste sommer, forteller han. Forholdene for dette lå godt til rette i Risør, der det er trygg vinterplass både på land og i havnen. Flere av båtene trengte også litt service og vedlikehold som er oppdrag båtbyggerne i byen setter stor pris på.

Les også: Seilere må forlate Norge

Turister

– Myndighetene vil gjerne ha flere turister hit til Norge og det brukes store beløp på å reklamere for vår vakre natur. Båtturister er vel dem vi aller helst skulle ta godt i mot. De er opptatt av naturen, har gjerne god råd, og de legger igjen mye penger i småstedene langs kysten, understreker båtmannen og langturseileren Jul Nielsen. Han har sendt en henstilling til hele båtbransjen her i landet om å slutte opp om en protest mot tollvesenets diskriminerende bestemmelser. 

–Mange båteiere trenger lokal hjelp med reparasjoner og utstyr, fastslår han. Selv hadde han sett frem til å arbeide med den 120 år gamle, norskbygde Colin Archer-båten  «Velsia» i vinter. Nå blir det svenske båtbyggere som får overta den jobben også. Det er jo en kjent sak at et stadig økende antall norske lystbåter drar til Sverige for vinteropplag og vedlikehold hver høst.

Eieren av den stolte Colin Archerbåten «Velsia» har vært i Norge flere ganger tidligere. I år deltok båten under Trebåtfestivalen der den vakte berettiget oppsikt. Planen var nå å fortsette seilasen langs kysten her neste år. – De skal være veldig norgespatrioter for å komme igjen etter den behandlingen tollvesenet har gitt dem her! sukker Jul Nielsen.

Sin din mening om norske myndigheters behandling av utenlanske seilere i kommentarfeltet under.