IGANG: Thomas Coville har startet sitt rekordforsøk, men blir jaget bakfra.
IGANG: Thomas Coville har startet sitt rekordforsøk, men blir jaget bakfra.

Duell rundt jorda i rekordtempo

«Maxi Edmond de Rothschild» startet 30 minutter bak «Sodebo» i natt, og begge trimaraner seiler i et forrykende tempo.

Publisert
POSISJON: Kartet viser båtenes posisjon, brun og grønn, mot rekordholderen «Idec» på samme tidspunkt.
POSISJON: Kartet viser båtenes posisjon, brun og grønn, mot rekordholderen «Idec» på samme tidspunkt.

Kl 02.55 startet Thomas Coville og mannskap sitt forsøk på å sette nye Jules Verne Rekord fra innløpet av Den Engelske kanal med «Sodebo». 30 minutter etter var Franck Cammas over linja med sin «Maxi Edmond de Rothschild», begge trimaraner i klassen «Ultime», på 105 fot. Begge med foiler.

40 døgn

Etter fire timers seiling har «Sodebo» tilbakelagt 118 nm, mens «Maxi Edmond de Rothschild» hadde seilt 114 nm. I følge trackeren er toppfarten på «Sodebo» hele 40,6 knop, mens den andre har nådd 39,7 knop, men det er snitt hastighet over tid, logger har nok vist mer.

Begge båter beregner fem døgn til ekvator, og helst under 40 døgn rundt hele jorda. Det er ca 10 døgn til Det Indiske Hav, under tre uker fra Sør Afrika til Kapp Horn, sydligste punkt på Sør Amerika, og ti døgn hjem.

Verdensrekorden for motorbåter er på 60 dager, 23 timer 0g 49 minutter, og ble satt av Pete Bethune fra New Zealand med den 24 meter lange trimaranen Earthrace i 2008.

Mer vind

Det er ingen tilfeldighet at båtene starter nesten på likt. Meteorologer har gitt grønt lys for en unik mulighet for å komme til det Indiske hav på rekordtid. Da må værsystemene i nord- og syd-Atlanteren være gunstige. Båtene seiler på østsiden av et høytrykksystem ved Azorene som gir dem en dirkete rute med optimal vindvinkel.

Båtene er så langt på hvert sitt trackingsystem, men noen vil nok i løpet av kort tid lage en visning som viser begge båter på samme kart.

Du kan følge «Sodebo» her, og «Maxi Edmond de Rothschild» her.

Jules Verne rekorden

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

Den nåværende rekorden ble satt 27. januar 2017. «Idec Sport» brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter på runden rundt jorden. Det var 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord fra 2012. Om bord i «Idec Sport« var Francis Joyon, Clément Surtel, Alex Pella, Bernard Stamm, Gwénolé Gahinet og Sébastien Audigane

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop.

Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Det neste nå er å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet. seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.

«Sodebo» og «Maxi Edmond de Rothschild» vil forsøke å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.