KVINNE: Eira Naustvik holdt foredrag om solo-seiling og det kan ha påvirket oppslutningen om Raymarine OneStar.

Tre kvinner og 35 menn i Raymarine OneStar

Påmelding øker for soloseilasen fra Hankø til helgen.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 var det 34 båter påmeldt, nå er det 38. Fredrikstad seilforening og Shorthanded Sailing Norway har klart å få rekruttert nye seilere til regattabanen, samt få tilbake noen som har vært mindre aktive i det siste. Men det er også en del seilere som deltok i fjor som savnes i år. 

Enormt i Danmark

Shorthandedseiling har fått en lang tradisjon i Norge. Vi har ligget i front, men det er doubbelhanded som er stort. Danmark kom senere på banen, men der er det soloseiling som har blitt enormt. Silverrudder har kø for å delta, og har et tak på 400 båter. Kanskje vi kommer etter.

– Flere av de som overhørte vårt digitale foredrag har meldt seg på regattaen, og det kan virke som at vi har nådd utover de typiske regattaseilerne. Vi har også regattaseilere som aldri har seil solo før på påmeldingslista, forteller Eira Naustvik. 

Stor og liten

De fleste påmeldte båtene befinner seg i størrelsen mellom 35 og 40 fot, mange rundt 40 fot. Men det er unntak. Kristian Feste skal seile en First 24 SE på bare 24 fot, mens Per Ottar Skaaret stiller med sin 50-fots «Jokerman». Det er en X-50 fra X-Yachts. Det er også en god spredning av type båter, fra turseiler Oceanis 46, 80-tallsbåten X-79 til ekstreme Figaro II.

RASK: X-79 «Brunhildur» med Sindre Bakke fra Bundefjorden har seilt fort i år. Han ble nummer to i Sætrekruset sist helg.
TOPP: Yngve Lønmo leder SEILmagasinets shorthandedranking.
TILBAKE: Tim Sandberg har så langt vært på jobb i høst, men stiller i «Hyrrokkin» til helgen.

Viktige poeng

Raymarine OneStar gir viktige poeg til SEILmagasinets shorthandedranking. I toppen står det mellom Yngve Lønmo i J/92 «Jacobine» og Tim Sandberg i Dehler 30 OD «Hyrrokkin». Også Øyvind Knudsen i First 34.7 «Lethe» og Harald Walder i JPK 1080 «Mika» ligger høyt på lista, og stiller til start.

PROGNOSE: Snille vindforhold i Ytre Oslofjord på lørdag.

Det er gøy å se to kvinner på startlisten. Eira Naustvik i Sun fast 3200 «Cruella» er en selvfølge på regattabanen. Hanne Hernes seiler «Queenie», en Hanse 345 og er et nytt navn i miljøet. I det saken ble publisert fikk vi melding på at det nå er en kvinne til som stiller, men som ikke er oppført på påmeldingslisten. 

Hyggelig prognoser

Å seile stor båt alene krever nøye planlegging og kontroll. Det er en god ide å starte under enkle forhold. Værmeldingen for lørdag er snill, med fire meter per sekund fra sør. Med 19 grader blir også temperaturen hyggelig.

Du finner mer om arrangementet her. 

.

.