Alternative havner i villmarken

GODT SIKRET: «Snyspurven» er spent opp med fem tau til land, pluss et anker, og er klar for å møte stormen innerst i Flaskefjorden på Seiland.

I krumbøyd positur famler jeg meg framover på dekk i nattemørket for å sjekke slitasje på tau, samt måle vindens styrke og retning. Vind­måleren teller 25 sekundmeter, og over 40 i kastene. «Det var da som f…!»

Publisert Sist oppdatert

I de mest avsidesliggende delene av den lange, værharde kysten vår er man som regel langt fra folk, og ofte enda lengre unna en lun og beskyttet flytebrygge. Samtidig kan det være ulikt å komme seg fra A til B om værgudene slår seg vrange, med strøm, vind og bølger imot, og avdrift som ikke ligner katta.

Skal man kunne utnytte de øde grender til fulle, med færrest mulig avbrekk og begrensninger, kan det da være lurt å gjøre seg uavhengig av siviliserte havner. Med solid ankerfeste i beskyttede viker, eller med lange fortøyninger strukket inn til land, kan man stå han av i både kuling og storm. Dog krever det at man er godt forberedt, at man gjør noen veloverveide vurderinger, og gjerne har både en plan B og C i skjorteermet. Men når været endelig stilner og båten fremdeles flyter, vil man sitte igjen med følelsen av mestring og spenning, forhåpentligvis uten å ha stukket strikken i det lengste laget.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER