
Derfor trenger du et klatretau
Klatretau har egenskaper som kan være svært praktiske for en båteier. Egenskapene kan komme til nytte både ved seiling, langs brygga og for ankers.
Klatretau kommer vanligvis i en dimensjon på 10 mm og i ulike lengder, hvorav 60 meter er vanligst. Klatretauet ligner mye på tilsvarende tau til fall og skjøter på en seilbåt, men de fleste klatretau er såkalte dynamiske. Det betyr at de skal kunne håndtere en klatrer som faller. Det er dermed to ulike typer «fall» det er snakk om. Forsøk på å bruke et klatretau til seiling vil raskt avsløre at tauet er svært elastisk og har en skikkelig strikkeffekt. Dette redder klatreren fra et kraftig og potensielt svært farlig rykk. Tilsvarende vil strikkeffekten gjøre det umulig å trimme seil, nettopp siden tauet vil være som en strikk.
Bombrems
Selv om et klatretau er ubrukelig som reservetau for riggen, kan det gjerne brukes til mange andre oppgaver ombord.
Klatretau er for eksempel godt egnet til å brukes som bombrems. Tauet kan skjøtes stramt, men vil fortsatt ha en dempende effekt på bommen hvis det er mye rulling. Ved en ufrivillig jibb vil strikkeffekten kunne gjøre at det blir enklere å kontrastyre og få båten på rett kurs igjen. Mange langturseilere har skrevet i sine blogger om hvordan de bruker klatretau som bombremser, og det er også flere gode filmer på You Tube som viser oppsett av slike klatretau-bremser.


Snubber ved ankring
Ved ankring er det viktig å avlaste ankervinsjen for å unngå at denne blir ødelagt. Det er derfor vanlig å feste en såkalt «snubber» til ankerkjettingen. Det er mulig å kjøpe ferdige snubbere, som gjerne har en lengde på 4-8 meter. Snubberen festes til kryssholt og ankerkjetting. Tauet er sterkt, men har også ofte en viss strikkeffekt. Dette gjør at ankeret ikke så lett røskes løs.
Det er flere nettsider med beregninger og forklaringer til hvorfor strikkeffekten er svært gunstig, og hvordan en god snubber kan ha tilsvarende effekt som mange meter med kjetting. Et klatretau kan derfor være den perfekte snubberen.
Gode erfaringer
For egen del fester jeg klatretauet på aktre kryssholt når jeg setter opp snubberen. Tauet går dermed hele skipslengden før det føres over baugen og 5-10 meter ned under havoverflaten, der det er knyttet fast til kjettingen. Når det blåser opp jeg se hvordan tauet strekker seg i vindrossene. Som ved en vanlig snubber unngås også bråket fra kjettinger som strekkes. Sammen blir dette en god kombinasjon for en god natts søvn.
Bruk av klatretau til snubber krever trening. Avhengig av båtstørrelsen må det vurderes om klatretauet skal dobles eller om det holder med enkelttau. For egen del legges klatretauet dobbelt om det er forventet kraftig vind. Hvis tauet føres over dekk må det tas hensyn til at det vil bevege seg, og grunnet strikkeffekten må det ikke være fare for at personer blir truffet om tauet ryker under belastning. Pass også på at tauet ikke gnager mot noen skarpe kanter.

Rykkdemper
Ved fortøyning i havner med mye svell kan klatretau benyttes som rykkdemper. På grunn av lengden kan tauet settes både som brest og spring, og samlet sørge for god rykkdemping i flere retninger.
Klatretauet kan strammes helt opp og dermed starte dempingen straks båten beveger seg. I forhold til tradisjonelle rykkdempere er dette en fordel siden gjerne brestene må ha litt slakk. Ved fortøyning ved faste brygger kan klatretau også ha en dempende effekt i forhold til å fange bevegelser fra tidevann og slakke fortøyninger.
Bruktkjøp er en god idé
For egen del har jeg to klatretau ombord. Ett tau som er 50 meter og ett som er 20 meter. Klatretau er relativt billige sammenlignet med hva båtutstyr koster. Det er også mulig å kjøpe brukte klatretau, for eksempel på finn.no.
Mange klatretau der ute som ikke lenger blir ansett som trygge for bruk til klatring kan få et liv videre ombord på en båt. Jeg har selv kjøpt mine tau brukt. Tauene er dessuten impregnert for utendørs bruk, men de kan selvfølgelig aldri brukes til klatring etter å ha blitt utsatt for kreftene fra båten. •