Langtur

BOMBREMS: Bombremsen om bord i AVVENTURA (Walder) ble brukt utrolig mye og fungerte perfekt. Den reddet bommen under en stygg ufrivillig jibb som ble forårsaket av autopilotsvikt.
ARIES: Skipper Per-Ørnulf Dæhli skryter av sin kone Grete som det beste han har tatt med seg på tur.
AIS: AIS ble brukt veldig mye om bord i AVVENTURA, en Dufour 38 Classic, spesielt i Den engelske kanalen, Biscaya og over Atlanteren.
GENNAKER: ARIES (Bavaria 42 Cruiser)i starten av ARC 2010. Bruk av gennaker er vanlig i ARC.
SOLCELLE: I FRYD, Jeanneau SO 42, ble solcellepanelet installert på en targabøyle. Også her ble dieselkanner brukt til å stue drivstoff til de lange havoverfartene.
INSTRUMENTER: På pidestallen bak rattet ble det installert tridatainstrumenter, den lille plotteren (7» skjerm) med kart og radar og styring av baugpropell.
FANTELIV: FANTELIV satset på mange dieselkanner festet på manntatuet på begge sidene av dekket og på vindror, samt autopilot.
KOKO: Om bord i KOKO (Najad 57) kunne man benytte to rulleforstag. I slike store båter hvor elektrisiteten er vesentlig for å få det meste om bord til å fungere, er strømgenerering overlatt til et fastmontert strømaggregat.
AVVENTURA: En Dufour 38 Classic var båten Stefania R. Nilsen seilte frem og tilbake over Atlanteren med.
ARNE INGLINGSTAD: Skipper Arne Inglingstad på LINA 4, en Bavaria 42 Cruiser, er usikker på om stormfokk er riktig dimensjonert for vanlige turbåter. For stor i storm? Han fikk for øvrig en del problemer med sitt Vetus-strømaggregat.
VINDGENERATOR: På hekken til AVVENTURA ser du Airbreeze vindgenerator, solcellepanel montert på aluminiummast og på den motsatte siden en ekstra VHF-antenne til AIS-en og WiFi-antenne. De siste montert på en mindre mast.
ESCAPE: ESCAPE (Bavaria 42), deltager i ARC 2009, satset på Duogen vindgenerator og to solcellepaneler.
FRIFLYT: I FRI-FLYT, en Hanse 370, ble strømmen generert av solcellepaneler (2 stk av 50 W) og Air Breeze Marine-vindgenerator.

Fremdrift, sikkerhet og komfort

Hva fungerer og hva fungerer ikke når du er til havs? Hva har du bruk for og hva er ubrukelig? Vi har snakket med en rekke langturseilere om utstyr. De anbefaler å kjøpe utstyr etter denne prioriteten: fremdrift, sikkerhet og komfort.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

99,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER