Fikk sjekk fra Gjensidigestiftelsen

Milliongave til Arendals Seilforening

I fem Expresser skal Arendal-ungdom nå få lære å seile og bli sjøfolk.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, det var litt av en julegave. Det er virkelig gøy at Gjensidigestiftelsen anerkjenner det vi forsøker å få til, sier Eilert Vierli i Arendals Seilforening.

Sammen med Aslak Heim Pedersen står han bak prosjektet «Maritim mestring» som Gjensidigestiftelsen forærte 980 000 kroner til på tampen av forrige uke. Pengene skal gå til innkjøp av fem brukte Expresser.

Skal lære å bli sjøfolk

– Tanken er å lære ungdom maritim mestring, og da tenker vi ikke kun på regattaseiling, men det å lære seg basic-kunnskap og rett og slett det å bli sjøfolk på fjorden; at ungdommene mestrer alt hva som hører sjøen til og som sjøen byr på av utfordringen. Skulle det bli regattaseilere ut av dem som er med på prosjektet, er det et pluss, men det er ikke nødvendigvis målet, sier Eilert Vierli til SEILmagasinet.

Arendals Seilforening vil samarbeide tett med skoler og ungdomsmiljøer for å rekruttere deltagere. Tanken er at det skal rekrutteres fem lag med ungdommer som skal bruke båtene aktivt til tur- og regattaseiling. Båtene skal vedlikeholdes av disse lagene med to voksne som ansvarlige. Båtene skal også brukes til å introdusere skoleklasser for seiling, noe som igjen skal bidra til å gi elevene økt kunnskap og fokus på sjøvett – og kanskje også lyst til å seile mer.

– Seiling er en livslang erfaring, og ved å gi flest mulig unge denne kunnskapen gir vi dem også et grunnlag for en kunnskap og en aktivitet de kan ha glede av hele livet, sier Eilert Vierli.

– Vi satser på å få fatt i fem båter i løpet av vinteren, slik at vi er operative når sesongen starter.

Flere veier til målet

Eilert Vierli er selv en erfaren seiler som i en mannsalder har vært aktiv i Arendals Seilforening og Aust-Agder Seilkrets. Han er også seilerpappa, og sønnen, Per Eilert, kjøpe en Express for konfirmasjonspengene sammen med ikke ukjente Bjørn Mørland Pedersen, som for øvrig er sønnen til Vierlis partner i prosjektet, Aslak Heim Pedersen.

Noen år etter Per Eilert og Bjørn kjøpte også lillebror Mørland Pedersen, Petter, en Express for konfirmasjonspengene. Av alle de tre kameratene er det blitt seilere som har gjort seg bemerket i seil-Norge

Eilert Vierli forteller at sønnen Per Eilert startet å seile Optimist.

– Jeg tenkte at Optimist var veien å gå for å skape en seiler av sønnen min, men da vi solgte Optimisten og han kjøpte Express for pengene, sa sønnen min: «Jeg hater den båten». Da fikk jeg et mer nyansert syn på dette med rekruttering; det er ikke nødvendigvis én vei som er den rette; det finnes mange veier til målet om å få barn og unge til å bli seilere – og glade i å seile.

– Jeg tror det er mange som tar ut for mye av ungene for tidlig, sier han.

Maritim mestring

Og nå har de altså fått midler til å vise at det finnes en annen vei ved å stille fem Expresser til rådighet for ungdom i Arendal som vil lære å seile og som ikke har båt selv. Prosjektet skal gi dem maritim forståelse  – og seilsporten rekruttering, men i et lengre perspektiv håper de to initiativtagerne på at prosjektet skal bidra til at ungdommene lærer å ta ansvar, at det styrker kunnskapen deres og utvikle lederskap og team-følelse gjennom at alle deltagerne skal fungere som deltagere i et sammensatt team.

Det er ikke første gang Arendals Seilforening får en stor sjekk fra Gjensidigestiftelsen. Rett før jul i 2013 mottok foreningen en sjekk på 1,5 millioner kroner til å etablere og utstyre et senter for juniorseilere på Hove på Tromøya. Prosjekt hadde som formål å kunne tilby distriktets barn og unge muligheten til å forsøke ulike vannsporter med utgangspunkt i brettseiling.