Norske Jo-Leif Strønen er «mastskeppare» ombord.
«Göteborg» ved kaien i Stockholm august 2005.Foto: Ørjan Krogh Hansen

Følg «Göteborg» på nettet

Den 12. September 1745 gikk Ostindiafareren «Götborg» på grunn ved innseilingen til hjembyen med samme navn. Nå seiler hennes dobbeltgjenger i beste velgående på de syv hav. Følg ferden på internett.

Publisert Sist oppdatert

Den stolte skuta hadde allerede overlevd to reiser tur-retur Kina, og var nesten i mål på sin tredje da hun av uforklarlige årsaker grunnstøtte ved innseilingen til Göteborg. Med verdifull last bestående av blant annet porselen, krydder og te gikk hun redd til bunns foran øyene til de mange som hadde møtt frem for å ønske skipet velkommen hjem. Mannskapet reddet seg ved å svømme den korte biten inn til land, men skipet ble liggende på bunnen i flere hundre år. En del av lasten ble dog reddet.

Først på slutten av 1980-tallet begynte en rekke entusiaster å leke med tanken på å bygge en tro kopi av det sunkne skipet, som nå hadde blitt gjenstand for både marinebiologer, historikere og båtentusiasters nysgjerrighet. Ettersom skipet ikke lå på særlig dypt vann, ble mye av den gjenværende lasten berget opp.

I 1995 ble den «moderne» versjonen av «Göteborg» påbegynt, og sjøsettingen av skipet fant sted 6.juni 2003.

Nå seiler hun verden rundt i sine forgjengeres kjølvann, med Kina som reisens store høydepunkt.

I skrivende stund befinner den flytende skjønnheten seg på vei Sør-Afrika til Australia. Hun forlot Port Elizabeth 25.mars.

Følg ferden på «Göteborgs» hjemmeside: http://www.soic.se/2.165a3c2f604c734d87fff3230.html