Søk i arkivet

JAGER: Are Wiig må seile inn ett døgn for å komme på andreplass, men også de bak seiler fort.
JAGER: Are Wiig må seile inn ett døgn for å komme på andreplass, men også de bak seiler fort.

Golden Globe RaceAre Wiig jager andreplassen, og elsker livet.

Nordmannen ligger på tredjeplass, men seiler raskere enn Mark Slats på andre.

SOLO: Are Wiig fotografert ved
passering av Lanzarote. Da som 4. båt. Nå ligger han
på tredjeplass eter at favoritten har satt kurs mot Cape
Town.

SOLO: Are Wiig fotografert ved passering av Lanzarote. Da som 4. båt. Nå ligger han på tredjeplass eter at favoritten har satt kurs mot Cape Town. Foto: www.pplmedia.com

Are Wiig har kursen sydover, rett mot hans første lavtrykk i Sørishavet. Han er på 31 grader syd. Båtene skal videre sydover, og feltet vil etter hvert ligge på rundt 40 grader syd på vei østover. Veien rundt blir kortere, jo lengre syd de seiler, men arrangøren har satt en begrensning på 44 grader syd.

Syd, eller østover

Are Wiig har nå krysset kjølvannet til Mark Slats, og ligger 120 nm bak. Vinden vil i natt vri fra nordvest til sydvest. I skrivende stund seiler Are Wiig i 6,5 knop, mens Mark Slats på andre, holder en fart på seks knop. Are Wiig vil møte vinden fra syd før nederlenderen. Da vil han nok legge kursen på en mer østlig kurs som sine konkurrenter.

Jean-Luc Van Den Heede i tet seiler stadig raskest, og øker sin ledelse. Nå ligger han hele 645 døgn foran Wiig, eller omtrent fem dagers seiling. Philippe Peche, som brakk rorkulten for en uke siden, har satt kurs mot Cape Town. 

Problemfri seiling

Bortsett fra å havne i noen vindhull, så har det meste gått på skinner for Are Wiig. Slik er det ikke for hans konkurrenter. Mark Slats merker nå at han glemte å pakke hansker for jordomseilingen. Fiske seileren Tapio Lehtinen sliter med strømmen, og får ikke ladet slik han ønsker.

Arrangøren snakker med samtlige deltagere hver uke. Ut fra samtalene har de gitt en poengskala ut fra det bildet deltakerne beskriver. Are blir beskrevet som en person i sin egen verden. Totalt avslappet, og en man som gjør sine oppgaver hver dag. Han er uten beskymringer, og er fornøyd fyr som lever ut drømmen. Are ser frem til neste dag, og kan ikke vente på å oppleve Sørishavet. Are har det enkelt, og elsker livet.

Are Wiig får 96 prosent. Kun en av deltakerne får bedre, det er Jean Luc Van Den Hedde, som får 99 prosent. 

Plassering 17. august

1. Jean-Luc Van Den Heede,  seilt 6004 nm, 19590 nm til mål

2. Mark Slats + 521 nm

3. Are Wiig,  + 645 nm

4. Uku Randmaa + 673 nm 

5. Gregor McGukin  + 729 nm

6. Susie Goodal,   + 758 nm

7. Tapio Lehtinen + 858 nm

8. Igor Zaretskiy + 902 nm

USTABILT: Feltet seiler inn i ett
område hvor været vil skifte hyppig. Lavtrykkene blir
dype, og forholdene tøffe. Om fire dager passerer det
uvær syd for feltet.

USTABILT: Feltet seiler inn i ett område hvor været vil skifte hyppig. Lavtrykkene blir dype, og forholdene tøffe. Om fire dager passerer det uvær syd for feltet.

 

 Kommentarer

Golden Globe Race

Golden Globe Race 2018 er en regatta som også markerer at det er 50 år siden Robin Knox-Johnston ble den aller første til å seile jorden rundt uten stopp helt alene. Årets regatta skjer i samme ånd som for femti år siden. Ting som vi anser som en naturlig del av en lang tur til havs som kartplotter for navigasjon, satellittelefon for kommunikasjon og  PC og iPad for underholdning er ikke lov. Her er det sekstant til å navigere etter sol og stjerner, kamera med film, kassettspiller for musikk, slepelogg for å vite farten gjennom vannet og HF radio for å kommunisere med omverden som gjelder.

Are Wiig seiler en 32 fots langkjølet svensk klassiker fra 1973, og han håper å bruke rundt 250 dager på turen rundt jorden. Han konkurrerer mot 17 andre soloseilere fra hele verden.

Seilerne må være over 18 år og kunne vise til å ha seilt minst 8000 nautiske mil på havet.

Båten må være konstruert før 1988, langkjølet og det må ha blitt bygd minimum 20 eksemplarer.

Skroglengden skal være mellom 32 og 36 fot, eksklusiv baugspryd og utenpåliggende ror.

Båten må ikke veie mindre enn 6200 kilo.

Alle båtene vil ha trackingutstyr, men ikke utstyr som gjør dem selv i stand til å følge trackingen.

Deltagerne kan snakke fritt med alle over kortbølgeradio, men kan ikke motta råd om værruting eller få opplysninger som ikke er offentlig tilgjengelig.

Deltagerne kan snakke fritt med hverandre.Deltagerne skal i prinsippet kun bruke utstyr som benytter samme teknologi som var tilgjengelig i 1968.

Alle båtene har moderne sikkerhetsutstyr om bord som kan benyttes i nødsfall. Dette er blant annet satellitt-telefoner og en forseglet GPS kartplotter. Brytes forseglingen kan seileren fortsette, men vil bli flyttet ned i den såkalte Chichester- klassen, som samler opp båtene som ikke har fulgt reglene.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen