Tuva Oppedal er europamester

Den unge brettseileren vant U19 EM i iQFOiL i Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

Norske jenter gjør det skarp i iQFOil, og Tuva Oppedal til sin andre internasjonale medalje. I 2020 vant hun sølv i U17-klassen. Tuva er lillesøsteren til Helle som både satser på iQFOiL og i World Cup. iQFOiL er en entypeklasse som også er valgt til OL i Paris 2024, mens i World Cup kan seilerne velge utstyr selv.

Mens storesøster er på vei til sesongavslutning i PWA i Japan, er Tuva på Skolebenken i Sverige.

–Jeg går på skole i Vellinge i Sverige. Her har de et opplegg for foiling, forteller Oppedal på telefon til SEILmagasinet. Her går også Felix Dybedahl fra KNS, og her et opplegg hvor de kan utvikle seg som brettseilere samtidig med skolegang.

Avgjort i siste seilas

EM i iQFOiL er en blanding av pølsebane, slalom og langdistanse, hvor bare de ti beste går videre til en finaleseilas. Denne vant Tuva og ble verdensmester i U19 klassen.

–Jeg føler at jeg behersker alle forhold og alle typer regattaformer, men trives best i medium vind. Det er ikke så tungt. Det er lov å pumpe, og det blir mye pumping, forklarer Oppedal.

iQFOiL er OL-klasse, og OL er alt i 2024, men Helle føler seg ikke truet av sin lillesøster.

– OL i 2024 er nok mer aktuelt for Helle enn for meg. Jeg satser på OL 2028, forklarer Tuva.

iQFOiL og PWA

Tuva Oppedal var med sin storesøster Helle med å seile PWA i sommer. Her kan seilerne selv velge utstyr. Og foilutstyr utvikler seg raskt.

–Seilene er lettere i PWA, og foilen kan tilpasses utstyret. Forskjellen er stor fra iQFOiL. Det handler mer om fart og mindre om taktikk.

Tuva seilte også iQFOiL VM for seniorer som oppkjøring til EMet hun nå vant.

–Det er tettere felt blant senioeren, og små feil straffes mye hardere, forklarer verdensmesteren. I VM for seniorer ble Tuva nummer 56, mens storesøster ble nummer 38. Mina Mobekk ble best av de norske, på en 36 plass.

Sterkt miljø

Den norske laginnsatsen i EM for juniorer var sterk. Oda Sverre tok en 8. plass, mens Maya Gysler kom på 15. plass.

Nå er sesongen slutt for Tuva, men den starter opp igjen i februar med IQgames på Lanzarote.

VERDENSMESTER: Tuva Oppedal vant U19-klassen i iQFOiL VM.

.