UTSETTER: Rekordforsøket blir utsatt til november etter at forholdene aldri ble som håpet.

Gir opp rekordforsøket denne sesongen

Dona Bertarelli og Yann Guichard har ventet siden 1. november på en gunstig værmelding for å sette ny jorda rundt rekord. Den kom aldri.

Publisert

Dona Bertarelli eier verdens største trimaran og har forsøkt gjentatte ganger å få tak i Jules Verne-trofeet sammen med sin mann Yann Guichard. Paret har nå forsøkt i snart 10 år uten suksess, og snart kan det bli for sent.

Mye uflaks

Dona Bertarelli kjøpte «Banque Populaire V» i 2013. Den 40 meter lange trimaranen ble sjøsatt i 2009, og satte Jules Verne-rekord i 2012 med 45 døgn, 13 timer og 42 minutter. Bertarelli ga trimaranen navnet Spindrift 2, men har blitt omdøpt til «Sails of Change» for rekordforsøket. I 2015 gjennomførte «Spindrift 2» en jordomseiling, men var to døgn for sen til å slå rekorden. Forsøket i 2018 ble kort. «Spindrift 2» brakk masten mellom Saint Mathieu og Camaret på vei til start fra Den Engelske Kanal.

I 2019 fikk de en bra start på rekordforsøket, men brøt ved Australia etter at roret brakk. De forsøkte seg igjen i desember samme år, men måtte gi seg etter en dag på grunna av rorproblemer i høy hastighet.

Før forsøket som startet i november var trimaranen modifisert.

EIER: Dona Bertarelli var med som reporter og fotograf.
KLARE: 11 mann har ventet på å få klarsignal i over tre måneder.

Tre måneders venting

Meteorologene gir et varsel til seilerne om at det kan bli gode forhold. De opererer med ulike fargekoder. Da gjør seilerne seg klare. Været analyseres helt til båten er på startlinjen. To ganger har seilerne fått klarsignal, men prognosene har forandret seg, slik at trimaranen aldri har forlatt havn.

Det er Francis Joyon som holder rekorden. Den lyder på 40 døgn, 23 timer og 30 minutter, og ble satt i 2017. For å slå denne rekorden må man treffe riktig på været. Det eneste som kan beregnes er starten.

Meteorologene kan gi en prognose i åtte dager frem i tid. De forsøker å finne det riktige tidspunktet med ideelle forhold i nord og sør Atlanteren. Under gunstige forhold vil det være mulig å beregne ruta helt ned til lavtrykkene i Sørishavet, og da er det bare å holde seg på dette lavtrykket så lenge som mulig. Rekorden ned til Ekvator er på 4 døgn og 19 timer, og det er igjennom stillebeltet.

Uten foiler

«Spindrift 2» ble bygget 40 meter lang, men er kappet med tre meter for å oppnå bedre balanse. Allikevel er den for stor for Ultime-klassen som har maksimalmål på 32 meters lengde og 23 meters bredde.

Rekorden til Francis Joyon med «IdecSport» ble satt i en eldre Ultime-trimaran. Denne ble bygget som «Groupama» i 2006. «IdecSport» var svært rask i frisk vind, og Francis Joyon hadde hell med forholdene. Han seilte 894 nm i desember 29. 2016 og satte nye 24 timers rekord. Der er en snittfart på 37,3 knop. Dette var før disse båtene fikk foiler. Den nye generasjonen Ultime er raskere under de fleste forhold, som også gir dem den fordel at de har flere valgmuligheter med rutevalg.

Hvor fort er det mulig å seile rundt jorda?

Francois Gabart med «Macif» seilte fortere enn «IdecSport» når han satte solorekord rundt jorda, men seilte lengre, fordi forholdene ikke var like gode, og brukte to døgn mer. Om du tar alle delrekordene fra de ulike rekordforsøkene, så blir det under 35 døgn. Dette er en oppnåelig rekord med forrige generasjon Ultime-båter om alt klaffer. Med foiler vil 35 dager være innen rekkevidde, men «Spindrift 2» vil slite med å følge med.