
Orca utfordrer de etablerte
Norske Orca mener kartplottere er avleggs og har utviklet et alternativ. De har gjort mye riktig.
Utviklerne av Orca kommer fra Embark, en norsk app som ble kjøpt av Navico og omdøpt til C-map. Da hoppet grunnleggerne av Orca av og startet det de mente ville bli en bedre løsning. De har laget en kartmaskin som fungerer sømløst på alle mulige skjermer. Orca skal være det beste av hva du får med en plotter og hva du får med et nettbrett. De har lykkes, i alle fall delvis.
Orca består av tre produkter, en kart-app, en kontrollboks og en skjerm. Kart-appen kan nå alle brukere, men kun med online-kart. Kontrollboksen inneholder kompass, GPS, bevegelsessensor og en Wi-Fi-sender. Kontrollboksen kobles til båtens instrumentnettverk, NMEA 2000 og sender disse data videre med trådløst nettverk.
Orcas skjerm er som et robust, vanntett nettbrett. Denne har vi ikke testet.
Etter at vi utførte testen har Orca laget en gratisversjon av kartappen. De har også gjort en rekke funksjonsutvideleser som ikke er omtalt her.
Alternativ til plotter
Orca er på rett spor. Plotterprodusentene følger nettbrettmarkedet. Raymarine byttet til Android med sitt Axiom-serie. I år gjør Navico med Simrad det samme. Deres NSX-serie er også bygget på Android, og brukeropplevelsen blir mer lik appen på nettbrett.
I min forrige seilbåt seilte jeg uten plotter. Nå har jeg en Raymarine-plotter fra forrige generasjon, en e9 hybrid touch som allerede virker utdatert. Skjermen har lav oppløsning og touch-funksjonen er heller dårlig. Jeg har lyst til å fjerne ratt og rattpidestall og montere en rorkult. Da får jeg mye bedre plass i cockpiten og det blir enklere å bevege seg rundt - men da forsvinner plotteren også.
Orca er en spennende løsning som burde være perfekt for meg, men jeg er ikke helt overbevist etter vårens tester.

Skal være enkelt
Orca har sett på Teslas design og brukergrensesnitt. Kartet er helt klart det beste på markedet og appen finner anbefalt rute kjapt. Utviklerne har klart å overføre brukeropplevelsen fra en Tesla til et maritimt miljø. Hadde jeg eid en skjærgårdsjeep og trengte et navigasjonssystem ville jeg nok valgt Orca.
Under Skagen Race var det mye å tjene på å gå inn mot land for å unngå strøm. Plotteren foran rattet er plassert feil for shorthandedseiling, der rormannen helst sitter foran rattet. Vi brukte ikke plotteren i det hele tatt. Navigasjon ble gjort på mobiltelefonen. Her hadde vi både Orca og Navionics, men det var Navionics-appen vi brukte.
Vi hadde også en ny iPad i vanntett pose. Den ble heller ikke brukt. Det er synd Apple ikke har gjort iPad vanntett på linje med dagens iPhone. En fastmontert vanntett Orca-skjerm fremme i cockpiten ville dermed vært gull.

Når er vi fremme?
Jeg har som rutine å legge inn ruta jeg skal seile før jeg forlater havn. Det er en del av planleggingen, og det er på dette området nettbrett slår vanlige plottere.
Orca gjør et nummer av at appen lager automatiske ruter kjapt og enkelt. Den gjør dette bra, men ikke feilfritt. Min navigasjonsløsning må ha mulighet for å legge inn ruter manuelt.
Orca skal være enkel. Det er egentlig bare å trykke på Holmestrand og Skagen, så finner systemet ruta automatisk. Utfordringen er at jeg vil legge ruta etter været, samt få med rundingsmerkene. Da må jeg slå av automatikken og korrigere ruta manuelt. Å legge rute er mye raskere i Navionics. Jeg foretrekker nesten alltid manuell innlegging av ruter. Men Orcas automatiske ruteplanlegger er bedre enn Navionics.
Estimert ankomsttid
ETA er et begrep som også brukes på sjøen. Det er en forkortelse av estimated time of arrival, estimert ankomsttid. Dette er en funksjon jeg bruker mye, både i bil og båt, og det fungerer overraskende presist begge steder. Navionics viser tiden når vi er fremme, mens Orca viser tiden vi har igjen å seile. Det er også interessant, men jeg vil mye heller vite når jeg er fremme, selv om jeg lett kan regne det ut. Dette er nok en liten detalj som gjør at jeg har latt meg mer irritere enn begeistre ved bruk av ORCA.
Kristian Fallro fra Orca mener at appen også skal kunne vise tidspunktet for ankomst. I så fall er ikke appen helt intuitiv i bruk.
Det jeg også savnet under Skagen race var linjal-muligheten, eller Navionics-funksjonen der du kan dra «knappenåler» for å måle avstand. Den bruker jeg hele tiden, for å beregne hvor langt tid vi skal seile før vi må slå, til å tegne opp layline og for å vite når jeg skal slå for å stå opp dit jeg vil.
Dette er noe Orca har fått tilbakemeldinger om, og som vil bli utviklet.


Weather routing
Orca har også en kul funksjon som viser været du vil få langs ruta. Den henter inn værinformasjon og presenterer den på de tidspunktene du er på ulike steder, fra start til ankomst.
Om Orca hadde utviklet dette litt mer ville seilere elsket systemet. Om du lot seg gjøre å fôre Orca med båtens polardiagram og latt denne anbefale optimal kurs ut fra vidvinkler, ville du fått vær-ruting, noe som ellers bare finnes i avanserte programmer.
Med vind og fart burde også appen kunne lage et historisk polardiagram ut fra de seilturene du har hatt. Dette kunne også vært svært interessant: Skapt en loggbok som også var en fartsanalyse som viste når du seilte både raskere og saktere enn vanlig, sammenlignet med historiske data uten tilsvarende vidvinkler og vindstyrker.
Kristian Fallro kan avsløre at mye er på vei. Først kommer tidevannsstrømmer, deretter vindruting mot båtens polar-diagram. Selskapet legger også opp til å kombinere data fra vindsensor, tidevann/strøm og værmelding for 100% sanntids ruteestimering. Da blir Orca et svært interessant alternativ for seilere.



Montering
Kontrollboksen som Orca kaller «Core», var grei å få montert. Den kobles til båtens NMEA 2000-nettverk, men ettersom Raymarine har utviklet egne kontakter måtte jeg kjøpe en Seatalk NG til NMEA overgang.
Jeg trodde at kabelen ga strøm til kontrollboksen, men det gjorde den ikke. Det var først når jeg koblet opp strømkabelen fra kontrollboksen til et 12V-uttak jeg fikk kontakt.
Før det hadde jeg forsøkt å finne Orca på WiFi-nettverket og forsøkte å finne passord. Det viste seg at appen fant Orca-kontrollboksen uten hjelp og uten bruk av passord. Så enkelt at det ikke engang er beskrevet i manualen.
Boksen er enkel å montere på en plate med tilgang fra undersiden. Jeg har ikke montert den fast, men latt den ligge på kartbordet. Det beste er å montere den gjennom dekk, helst et sted uten magnetisk påvirkning.

Mislykket kalibrering
Med kontrollboksen tilkoblet via WiFi fikk jeg vinddata, dybdedata og AIS på skjermen, i mitt tilfelle på iPhone og iPad. Dette er kult. Jeg fikk tilsvarende da jeg testet iAIS fra Digital Yacht for over ti år siden. Da brukte jeg appen iNavX som kunne vise dataene på iPaden. Orca er mye mer elegant, men kunne ha plukket opp noen ideer fra andre apper.
Appen fortalte at Orca Core måtte kalibreres. Det så jeg på Raymarine-plotteren. Den gikk plutselig sidelengs. Kalibreringen skulle utføres ved å manøvrere rolig i en sirkel. Jeg forsøkte første gang i 15 minutter uten å lykkes. Neste dag holdt jeg på i over en time. Raske svinger, trege svinger, styrbord og babord, uten å lykkes.
Kristian Fallro erkjenner at kalibrering kan være utfordrende, særlig om det er magnetiske forstyrrelser rundt enheten. En nyere versjon av Orca skal være bedre.
Instrumentene går også i alarm med Orca Core tilkoblet. Det gjør at den nå er koblet ut. Appen fungerer uten Core, men har færre funksjoner.
En kul funksjon er at du kan bruke mobiltelefonen som fjernkontroll til autopiloten. Den fungerer som kontrollen på Raymarine-panelet, der du kan justere kursen med én grad eller med ti grader. Du kan også veksle mellom å styre på vindvinkel eller på kompasskurs.
Det som skremte meg var at når jeg brukte mobilen til andre ting måtte Orca skape ny kontakt med kontrollboksen. Det går fort, men holder ikke i en nødsituasjon. Med autopiloten på burde appen låse telefonen til kun dette.
Konklusjonen er å ha en egen skjerm for Orca.
Bra kart
Orca hadde de beste kartene blant appene vi testet i forrige utgave av SEILmagasinet. Kartbildet er rent og oversiktlig, stedsnavn er fornuftig brukt, og symbolene i kartene er identiske med de som er i papirkart. Nå er det mulig for alle å bruke kartene, men bare online.
Orca bytter automatisk til nattvisning når det blir mørkt. Skjermen på mobilen blir også tonet ned. Det gjør navigasjonshjelpemiddelet velegnet for bruk om natten.
Navigasjonsinformasjonen stjeler unødvendig mye plass av skjermens areal. Jeg skulle ønske det var flere muligheter for å skreddersy visningen. Jeg kunne tenke meg å dele skjermen i to, med kart på halve siden og vindrose og seildata på den andre siden.
Du skal kunne koble opp fem skjermer til systemet på en gang. Det skal være mulig å sette skjermer på masten, ha én i cockpiten, og i tillegg bruke mobil og iPad. Orca utvikler en ny skjerm som kan monteres flatt uten å skjære hull i cockpiten. Skjermen skal kunne lades trådløst.
Orca imponerer, men tilfredsstiller ikke mine behov i dag. Appen trenger mer utvikling, og dette er på vei. Mye har alt skjedd etter at vi testet. Jeg hadde klart meg med en enklere versjon av Core, uten kompass og GPS, bare WiFi-sender. Det ville gjort installasjonen enda enklere. En fastmontert skjerm med trådløs ladning ville også vært gull.
Orca Core koster 4499 kroner, Orca Display koster 14 999 kroner mens et abonnement på kart-appen koster 1199 kroner i året. •