«Sodebo» har tapt forspranget, og mer enn det

Stillebeltet bremset rekordforsøket til Thomas Coville, men de gir ikke opp.

Publisert Sist oppdatert
BREMS: Coveille har tapt mye gjennom Stillebeltet, men rekordholderen tapte mer.

Lørdag lå «Sodebo» 270 nm foran rekorden til «Idec Sport». I den farten disse båtene seiler, så er det ca 10 timer. Søndag ettermiddag lå «Sodebo» 84 nm bak rekorden. Den 105-fots lange trimaranen parkerte i Stillebeltet.

Lengre nord

«Sodebo» har seilt kun 270 nm siste døgn, mot over 700 nm døgnene før, men trimaranen er nå gjennom Stillebeltet.

– Like før midnatt merket vi passatvinden fra sydøst, og farten økte. Nå har vi holdt fart på over 20 knop, og tar tilbake det tapte, uttaler Thomas Rouxel fra «Sodebo».

Stillebeltet ligger mye lengre nord nå i forhold til for fire år siden da «Idec Sport» satte rekorden. Da møtte de Stillebeltet nesten ett døgn senere. Mens «Sodebo» tilbake la 270 nm det døgnet de passerte Stillebeltet, tilbakela «Idec Sport» bra 190 nm. Det betyr at i morgen kan ledelsen til «Sodebo» bli over 300 nm.

På femte døgnet

«Sodebo» hadde som mål å nå ekvator på fem døgn. Rekorden fra Den Engelske Kanal til ekvator er på fire døgn, 20 timer og syv minutter, satt av «Spindrift 2» i 2019. «Sodebo» har i skrivende stund seilt i fem døgn og fem timer, og har 110 nm igjen til ekvator. Det betyr at Coville blir nesten 15 timer bak verdensrekorden til Ekvator.

Lengre vei

– Vi får en morsom seilas sydover langs kysten av Brasil, mener Rouxel. Men trimaranen må holde seg på vestsiden av Atlanterhavet fordi høytrykket i Sør-Atlanteren de skal runde ligger langt vest. Det betyr et lengre strekke for å holde høyere fart. Thomas Coville kunne hatt bedre værmelding, men «Idec Sport» fikk heller ikke noe idealspor i Sør-Atlanteren og brukte en uke fra Ekvator til Det Indiske hav.

POSISJON: «Sodebo» er gjennom Stillebeltet, nesten ett døgn tidligere enn «Idec Sport».

Jules Verne rekorden

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

Den nåværende rekorden ble satt 27. januar 2017. «Idec Sport» brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter på runden rundt jorden. Det var 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord fra 2012. Om bord i «Idec Sport« var Francis Joyon, Clément Surtel, Alex Pella, Bernard Stamm, Gwénolé Gahinet og Sébastien Audigane

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop.

Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Det neste nå er å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet. seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.

«Sodebo» vil forsøke å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet. Også «Maxi Edmond de Rothschild» har ambisjoner om å sette ny rekord, men avbrøt forsøket i 2020.