Volvo Ocean Race

VESTAS: Mark Towill hadde skipperansvaret da ulykken skjedde.
VESTAS: Mark Towill hadde skipperansvaret da ulykken skjedde.

Kollisjon, tross god utkikk

Etter at Kinesiske myndigheter har sluppet saken om dødsulykken utenfor Hong Kong, uttaler «Vestas11Hour»s skipper, Mark Towill, seg for første gang. 

Publisert Sist oppdatert
SKADE: «Vestas» har fått ett stort hull på babord side. Det er også skader på baug og under skroget.
SKADE: «Vestas» har fått ett stort hull på babord side. Det er også skader på baug og under skroget.

«Vestas11Hour» kolliderte med en kinesisk fiskebåt 30 nm fra målstreken utenfor Hong Kong kl 0100, 20. januar 2018. Det skjedde under 4. etappe fra Melbourne. Ulykken førte til at fiskebåten sank, og ett av mannskapene døde. «Vestas11Hour» fikk et stort hull i forskipet, men klarte å komme seg til kai for egen hjelp. Etter hendelsen har det vært svært stille om ulykken. Nå uttaler Mark Towill i en pressemelding fra laget. Towill hadde overtatt for Charlie Enright som skipper på etappen, fordi Enrights sønn var blitt syk. 

Charlie Enright uttaler at det ikke ville fått andre konsekvenser om han hadde hatt ansvaret. Laget er trent for slike krisesituasjoner. 

Kinesiske myndigheter har til nå etterforsket saken, og har nå avsluttet denne. 

LES: Tragisk innspurt på Volvo Ocean race

Det dramatiske øyeblikket

Mark Towill satt ved navigasjonsbordet da ulykken skjedde. Han fulgte trafikken via AIS og båtens radar, og kommuniserte dem mannskapet på dekk, via intercom.

– Jeg hadde sett tre fartøy i nærheten, en kabelleger vi hadde passert, en  lengre unna som hadde krysset kursen vår, og en nærmere som vi identifiserte som fiskefartøy. Det var mange fartøy synlige via AIS, men det var disse tre som var i vår nærhet, forteller skipperen. Det var moderat sjø, og ca 10 m/s vind. Det var mørk og overskyet vær. 

– Vi nærmet oss fiskebåten som var synlig via AIS. Mannskapet på dekk bekreftet visuell kontakt. Fartøyet var også godt opplyst. Jeg fulgte med på AISen, og kommuniserte kurs og avstand, og like før vi hadde forventet å passere dette fartøyet kom det en uventet kollisjon, opplyser skipperen. 

Hold på å synke

– Alt skjedde så fort. Båten gikk over stag til babord halser. Alle kom på dekk, og ble sjekket. Det var ingen personskader. Vi oppdaget hullet i baugen, og ble bekymret for lekkasje og båtens konstruksjon. Vann fosset inn. Vi fikk krenget båten over på styrbord side med vannballast og vippekjølen. Vi flyttet også seilene over på denne siden. Videre fikk vi plassert en nødpumpe i forskipet. Båten krenget så mye at den ble utfordrende å manøvrere, men det minimerte lekkasjen, forteller skipperen. 

Det tok 20 minutter før alt var under kontroll, og båten returnerte til ulykkestedet. De startet å søke etter personer i vannet med en gang. Etter litt tid, oppdaget de en mann i sjøen. 

LES: «Vestas» til New Zealand som skipslast.

Språkproblemer

– Vi forsøkte å kalle opp andre fartøy i nærheten med en gang, og fikk varslet regattaledelsen. Da vi startet søket meldte vi «Mayday» på vegne av fiskebåten, forteller skipperen. Det var komplisert å kommunisere. Det var mye støy på VHFen, og få snakket engelsk. Vi klarte å få kontakt med kabelfartøyet, og de videreformidlet våre meldinger. De assisterte oss med søket med en sikringsbåt. 

«Vestas11Hour» var utfordrende å manøvrere for å få tak i den skadde i sjøen. Etter flere forsøk lykkes vi. Om bord startet vi hjerte og lunge-redning. Vi fikk meldt fra til redningstjenesten i Hong Kong, og de sendte helikopter. På sykehuset ble det klart at livet ikke var til å redde, forklarer Mark Towill.

«Dongfeng» ville hjelpe

«Dongfeng» var i kjølvannet av «Vestas11Hour» og lå som båt nummer tre i feltet. Flere har stusset over at båten ikke bidro etter ulykken. Towill forteller at «Dongfeng» tilbød hjelp, men at da var kommunikasjonen mellom kabelfartøyet og «Vestas11Hour» hvor det var folk som både behersket kinesisk og engelsk. 

«AkzoNobel» ankom da lufthjelpen hadde ankommet.De bel spurt om å ligge klar, men fikk seile videre da den forulykkete var trykt i helikopteret. 

– Etter at vi forstod at det ikke var mer vi kunne gjøre, sjekket vi på nytt at båten var trygg. Vi meldte fra til regattaledelsen om at vi bryter, og vil bruke motor for å komme til kai, forklarer Towill. Da båten klappet til kai ble de møtt av lokale myndigheter og av regattaledelsen. 

Klar for Stillehavsetappe

28. januar ble «Vestas11Hour» plassert på dekket av et skip som fraktet den til New Zealand. Der har båten fått en ny baugseksjon, bygget i båtens form i Italia. 

Båten er nå klar for 7. etappe fra Auckland til Itajai i Brasil, en distanse på 6700 nm. Etappestart er 18 mars. 10. mars vil det holdes havneregatta i Auckland. 

Starter uavhengig granskning

Volvo Ocean Race har satt i gang en uavhengig granskning om temaet regattaseiling om natten i område med tett trafikk. Mange har stilt seg spørsmålet om hvorfor Volvo Ocean Race la målgang i et område med tett trafikk. 

Granskningen vil bli ledet av Chris Oxenbould en admiral fra den Australske Marine. Han blir støttet av Stan Honey og Chuck Hawley. Rapporten skal være ferdig i juli 2018. 

Det har vært mange reaksjoner fra seilmiljøet, naturlig nok, men fakta er at det tar tid å sette igang en skikkelig vurdering av hva som kan gjøres annerledes for å minimere risiko og øke sikkerheten, uttaler Phil Lawrence fra Volvo Ocean Race. 

REPARERT: «Vestas» ble transportert til New Zealand hvor den fikk montert ny baugseksjon.
REPARERT: «Vestas» ble transportert til New Zealand hvor den fikk montert ny baugseksjon.
HULL: Den nye baugseksjonen klar for montering.
HULL: Den nye baugseksjonen klar for montering.