ARC: Familien Johnsrud har seilt ett år i Middelhavet. Nå venter Karibia.
ARC: Familien Johnsrud har seilt ett år i Middelhavet. Nå venter Karibia.

Barnefamilie klare for ARC

Familien Jonsrud har alt brukt et år i Middelhavet. Nå kaller Karibia. Anders Johnsrud forteller om to bra uker i Las Palmas.

Publisert Sist oppdatert

«Tempus» ankom Las Palmas for snart 2 uker siden, og vi har ligget midt på det som kalles barnebrygga. 

Her er et yrende liv, de små løper rundt dagen lang med nye venner, mens vi voksne springer rundt som hodeløse høns og og fikser ting.

Det er mye å komme i mål med hva gjelder proviantering for et mannskap på syv personer. Nå har vi dopapir til neste år og lenger, tørket frukt og hermetikk av alle slag. 

Haugevis med sjokolade og godteri til tunge stunder. Vi må sørge for at vi har nok drivstoff og vann i tilfelle noe svikter underveis. 

LAS PALMAS. Katamaranen VTempusB har ligget to uker i Las palmas.
LAS PALMAS. Katamaranen VTempusB har ligget to uker i Las palmas.
KLARE: «Tempus» er en av fire norske båter som seiler ARC i år.
KLARE: «Tempus» er en av fire norske båter som seiler ARC i år.

Færre norske

Vi ankom akkurat i tide til å se ARC+ på startlinjen, og fikk vinket farvel til flere norske båter vi har blitt kjent med på veien nedover hit. 

Vi har også møtt en del båter som velger å seile utenom dette arrangementet. Enkelte synes kravet til utstyr og sikkerhet er litt overveldende, at prisen for deltagelse er vel høy, mens andre ønsker å seile på vindmeldingen og ikke være låst til en gitt dato.

Deltagelsen av norske båter i år er vesentlig lavere enn de senere år, men jeg kan kun spekulere i hvorfor. Kronekursen, inflasjon og rentehevinger har vel ikke akkurat hjulpet på situasjonen. 

Det hersker en stemning av lett nervøsitet og forventning på brygga. Alle ser på hva naboen gjør, utveksler erfaring og lærer av hverandre.

Gøy for barna

Vi er iallfall her, og angrer ikke ett sekund. Mottagelsen har vært fantastisk og et fullspekket arrangement gjennom disse to ukene for både voksne og barn. 

Særlig barna synes det er veldig betryggende å vite at mange andre barn skal ut på den samme reisen som dem selv. 

Her er et hav av kompetanse og erfarne medseilere. Folk er generelt veldig kontaktsøkende og imøtekommende, og det blir et helt spesielt samhold.

Det hersker en stemning av lett nervøsitet og forventning på brygga. Alle ser på hva naboen gjør, utveksler erfaring og lærer av hverandre. 

Tiden løper fort, men 100 % klare blir man uansett aldri. Nå er vi så klare som vi kan bli for å kaste loss. Våre gode seilervenn Stian Mæland fra Norge og to tøffe spanske damer er med som ekstra besetning. Nå er det bare å trekke pusten og kaste loss.

ARC og ARC+

World Cruising Clubs populære fellestur over Atlanterhavet har i år 10 norske båter. Det har i de senere år vært to slike arrangement, ARC og ARC+.

ARC har flest deltagere, men det er ARC + som er mest populært for nordmenn. ARC pluss startet 5. november fra Las Palmas på Grand Canaria med seks norske båter av totalt 96. 

ARC starter fra samme sted 19. november med fire norske båter av 162.  Mens ARC-deltagerne seiler direkte til St. Lucia, en distanse på 2700 nm, får ARC+-deltagerne et lite stopp på Kapp Verde, får de krysser Atlanterhavet med Granada i Karibia som mål. ARC+ har Port Louis Marina, Grenada som mål i Karibia, mens ARC ender i Rodney Bay på St. Lucia.

Premieutdeling for ARC+ er 7. desember, mens utdelingen for ARC er 16. desember.

.