VALUTA: Nå selges nye båter til gårsdagens valutakurs.
VALUTA: Nå selges nye båter til gårsdagens valutakurs.

Frykt og håp i båtbransjen

Det er få folk i båtbutikkene nå, men bransjen håper på et oppsving for Norgesferie i tiden som kommer.

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen «Sjøen for alle» har vært arrangert i over 60 år, men denne uka står hallene hos Norges Varemesse tomme. Også «Storbåtmessen» i Leangbukta er avlyst, og kun noen få folk fant veien dit sist helg, får Båtmagasinet opplyst.

I løpet av et par uker er vår verden blitt snudd opp ned på grunn av koronaviruset, som setter fly på bakken, stenger skoler og restauranter og holder mange av oss hjemme fra jobb.

Også båtbransjen påvirkes selvsagt av dette, men foreløpig er det ikke gjort noen konsekvensutredninger fra bransjehold, som vi kjenner til. Aktører i bransjen pendler mellom frykt og håp.

Frykten er at permitteringer og aksjekollaps skaper så stor usikkerhet at båtsalget stopper opp. Håpet er at flere vil feriere på sjøen i sommer, og at båtlivet kan gi god avkobling for engstelige nordmenn. Øyer og holmer i skjærgården kan bli alternativet til Syden-turer i år. Situasjonen kan gi oppsving for båtutleie, men også mange båtselgere har gode argumenter på hånden.

Koronakrisen har svekket kronekursen. Nå koster en euro nær 12 kroner, mens mange lagerbåter er importert da kursen lå rundt ti kroner. Importører kan derfor lokke med betydelig rabatt i forhold til dagens kurs.

Historisk gjøres de beste kjøpene når frykten råder. Innerst inne vet vi at det vil komme bedre tider, men det spørs om folk tenker på det nå.