Båten som ikke ville synke

De trodde Transat Jacques Vabre-båten «Cheminées Poujoulat» var tapt for alltid. Så kom den opp til overflaten igjen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE«IMOCA 60 «Cheminées Poujoulat» gikk ned i 55 knops vind. Foto: ©ThMartinez_Sea&Co.

Bernard Stamm og co-skipperen Damien Guillou trodde båten «Cheminées Poujoulat» var tapt for alltid da den brakk i to og sank ute på Atlanteren natt til julaften, etter at de to proffseilerne ble reddet av den norske lastebåten "Star Isfjord" i tolvte time. liggende på bunnen 200 miles fra spissen av Cornwall og 180 miles fra sin hjemmehavn. I forrigårs oppdaget imidlertid et fly det flytende vraket, drivende i bølgene, 14 miles fra nordsiden av øya Virgin.

De to seilerne ble svært overrakset over å høre at båten var lokalisert og fortsatt flytende, ettersom de hadde sette med egen øyne at den gikk ned.

– Kanskje den har mistet kjølen og dermed blitt lettere, noe som igjen har ført den opp til overflaten igjen, spekulerer Stamm. Båten er nå sikret  til redningsfartøyet fra marinen, og skal videre inspiseres av dykkere.

Havet har gjort sin jobb med å ramåonere båten i løpet av de siste 14 dagene, og deler av hyttetaket mangler. Akterskipet har vridd seg 45 grader, og står rett ut fra vannet, med baugen liggende foran seg på et vis. Trolig er det rester fra riggen som holder delene sammen, og det er jo noe overraskende, sier Stamm, som selv skal dykke under båten.

Natt til julaften ble de to profesjonelle seilerne Bernard Stamm og co-skipperen Damien Guillou reddet fra drukningsdøden på mirakuløst vis da båten deres, IMOCA 60 «Cheminées Poujoulat» gikk ned i 55 knops vind etter å ha blitt brukket i to av bølgene i stormen «Dick», ca.170 nautiske mil fra Scilly Isles. Seilerne var på vei fra Brasil til Frankrike etter Transat Jacques Vabre-seilasen.

Det var ti meter høye bølger i området da båten havarerte og værforholdene i området gjorde redningsarbeidet svært vanskelig fra både England og Frankrike. Norske «Star Isfjord», som lå 30 nm fra båten,  ble bedt om å assistere.

Da «Star Isfjord» nærmet seg seilbåten, knakk seilbåten i to og forsvant i dypet. Mannskapet om bord på «Star Isfjord» kastet ut tau til seilerne. Damien Guillou fikk tak i tauet og ble trukket ombord, mens Stamm måtte svømme for livet i nesten 100 meter før han fikk tak i sitt.