En amerikansk seilerlegende

Ted Hood gikk nylig bort i en alder av 86 år. Han startet Hood Sails, fant opp forstagsprofilen, Stoway masten og vant America's Cup.

Publisert Sist oppdatert

I mange år var Ted Hood en dominerende figur innenfor amerikansk seiling. En stillfarende mann fra Marblehead, Massachusetts, som vevde sin egen seilduk, laget seilene og seilte båter han selv tegnet til seire både i inn- og utland.

Han var den første som vevde Dacron til egne spesifikasjoner, han oppfant forstagsprofilen og Stoway masten. Hood Sails var en periode verdens største seilmakerloft. Som den rivaliserende North Sails’ CEO Tom Whidden en gang sa: - Du kunne ikke lære en seilmaker å se formen på seilene slik Ted Hood gjorde det. Han hadde også et blikk for seilbåtdesign og hans mange båter ved navn «Robin» som han selv tegnet fra tidlig på 1960 tallet var kjent blant annet for sine senkekjøler, noe som var uvanlig på den tiden. Med disse båtena vant han Newport-Bermuda, Marblehead-Halifax, og Southern Circuit, blant mange regattaer. I 1966 tok han 2. plass i One Ton Cup, en regatta der undertegnede deltok på den amerikanske båten Shearwater, også den en Hood design.

Hood seilte12-meteren Courageous, tegnet av Olin Stephens til seier i America’s Cup 1974, en båt han også laget seilene til, og tok en 4-0 seier over Australia’s Southern Cross. Hood konstruerte to 12-metere selv, Nefertiti og Independence, i tillegg til 1,600 andre designs. Mer enn 6,000 båter bygget til disse tegningene seiler fremdeles.

I tillegg til alle seilbåtene laget han og motorbåten Whisperjet, en elegant dagsturbåt med jet aggregat og gode sjøegenskapet.

“When I was young, I thought if I can be a sail maker, make $12,000 a year, sail and work on boats, I'll be happy.”