ARKIVBILDE: Brettseiling er populær aktivitet for unge på Holmenfjorden. Her er det også en høy tetthet av raske motorbåter.

Barn involvert i nestenulykke

Rask reaksjon av ung brettseiler hindret et barn å kjøre over ett annet barn i Holmenfjorden i Asker.

Publisert Sist oppdatert

«Denne publiseringen var i strid med Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Les uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg her

Tirsdag holdt Nesøya Seilforening kurs for 10-15 åringer fra Hvamodden i Holmenfjorden. Som vakt satt Kjetil Karlsen i en gummibåt og fulgte de unge seilerne, og ble vitne til hva han mener var en «nesten dødsulykke». Nå går han ut på Facebook og oppfordrer foreldre til å ta en alvorsprat med sine unge barn i raske motorbåter, og får stor støtte.

Sniddet i høy fart

– En 11 år gammel gutt seilte omlag 150 meter fra tuppen av Hvamodden. Mot ham kom to ribber med kurs sørover i mer enn 20 knops fart. Det så ut som om de kjørte omkapp. Den ene var ført av en 11-åring. I den andre var to like gamle gutter fra Nesøya. Båten med to ombord hadde kurs rett mot windsurferen. Han som hadde rattet satt og så bakover mens han snakket med kameraten sin.

For å berge seg kastet windsurferen seg i vannet foran brettet. Men samtidig oppdaget rormannen i ribben at han var på kollisjonskurs med surfebrettet og hev båten sin mot styrbord. Konsekvensen var at han passerte gutten i vannet med godt under én meters klaring, beskriver Karlsen situasjonen han var vitne til. Han mener at marginene var små, og at hendelsen lett kunne ha ført til et tragisk utfall.

HENDELSE: Gul pil viser motorbåt, og blå pil viser brettseileren. Hendelsen skjedde på kanten av fartsbegrensningen i følge appen BåtFart.

Ta en alvorsprat

– Ta i dag en ekstra alvorsprat med barna deres om sjømannsskap, fartsgrenser, osv. Omlag tilsvarende forhold dere ville snakket med dem om, dersom dere hadde sluppet dem fritt ut i trafikken på motorsykkel, oppfordrer Karlsen. Han mener at en bedre tilnærming til båtlivet er gjennom padling, roing, seiling, eller windsurfing. Han håper at flest mulig at unge i motorbåt blir gjort kjent med hendelsen denne uken.

Vanskelig vurdering

Nesøya Seilforening har opplevd flere nestenhendelser i forbindelse med kurs og trening på Hvamodden. Foreningen har anbefalt lavere fartsgrense i området hvor de har aktivitet på Holmenfjorden. I dag er det felt hvor det er lov å med fart over fem knop.

Hendelsen blir beskrevet med en avstand 150 meter fra land, mens reglen sier 200 meter. En slik grense er vanskelig å vurdere for både voksne og barn. Heldigvis finnes det en app hvor fartsgrensen kommer tydelig frem.

Men barna i jolla kom nordfra, med kurs sydover, og burde vært klar over at de kjørte for raskt nært land.

Nye regler

Du kan føre en båt under åtte meter og 25 hester, uten båtførerprøven. Barn under 16 år kan føre en båt med motorytelse under 10 hester. Frem til 2021 var det også en regel om maksimalt 10 knop for barn under 16 år. Barna i motorbåten som nesten forårsaket en dødsulykke har teknisk sett lov til å benytte seg av båten de brukte, men holdt ikke fartsgrensen, og holdt heller ikke sin utkikksplikt.