Blue Planet Rally

Gir opp Nordvestpassasjen

Gir opp Nordvestpassasjen

SISTE: Blue Planet Rally-båtene har gitt opp å gå gjennom Nordvestpassasjen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Jimmy Cornell har møtt is med sin nye Exploration 45.

[Oppdatert 19.8.2014 - kl 09:17 - MJ]

SISTE:

Jimmy Cornell og deltagerne har gitt opp å forsere Nordvestpssasjen. Isvarslene forteller om at de har en 50/50-sjanse til å skulle kunne klare det. Cornell har vurdert det slik at dersom de skulle komme igjennom, vil det bli så sent at de da vil møte et Beringstred på den andre siden som vil være fullt av stormer.

OPPRINNELIG SAK:

Jimmy Cornells nye, store eventyrseilas, Blue Planet Rally, er allerede i full gang og båtene kjemper seg nå gjennom isen vest for Grønland og er på vei inn i Nordvestpassasjen.

Jimmy Cornell, mannen som hadde ideen til og startet ARC-seilasen, Atlantic Rally for Cruisers, og som er kjent verden over for sine mange langtur-bøker og

-seminarer, hviler ikke på sine laurbær.  I disse dager leder han en liten flåte med langturseilere på vei gjennom isen inn mot Nordvestpassasjen og videre mot en spennende jordomseiling.

Den ideelle langturbåten

Til den store turseilasen deltar han med en helt ny båt, hans egen ideelle langturseilbåt, «Aventura», på 45 fot, bygd i aluminium i Frankrike. 

Allerede nå har båten fått vise hva den duger til. Nordvest for sørspissen av Grønland møtte båtene stor og tett drivis.  Alle om bord måtte skyve vekk is med båtshaker og spri-bommer, etter kommando fra en mann i mastetoppen som lette etter åpninger i kursretningen.

Les mer om Exploration 45 i Seilas 5/2014.

Følg dem på nettet

Cornell er selv gammel journalist og godt utstyrt med kommunikasjonsutstyr på turen. Daglig er han i kontakt med media på e-post og satellitt-telefon. Seilasen blir også tatt opp på video, og du kan sitte tørt og komfortabelt og se båten smyge seg frem gjennom isen der nord. 

Med seg på turen har Jimmy flere av sine familiemedlemmer, blant annet en liten sønnedatter, Nera Cornell på 15 år, som lager sin egen blogg fra turen. Du kan tegne deg som mottager av bloggen hennes og ellers finne mye  interessant informasjon om både båten og alt de opplever om bord.

 

Gå inn på www.cornellsailing.com så finner du det hele!

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Trapped by ice from Sail the Odyssey on Vimeo.

Rundt jorden

Blue Planet Rally starter fra alle verdens kontinenter og besøker de mest miljøtruete øyene i hvert av verdenshavene: Tuvalu, Tokelau, Tuamotus, San Blas, Maldivene, Micronesia, Kiribati, Marshall, Andaman og Nicobar. Seilasen vil rette søkelyset mot klimaendringene i Arktis, Great Barrier Reef og slike naturreservater som Galapagos-øyene.

Miljøtiltak

Alle deltagerne vil samle informasjon,  ta vann- og planktonprøver og foreta temperaturmålinger og observasjoner på hver etappe underveis rundt jorden. Alt dette vil bli gitt til internasjonale oseanografiske institutter og forskningssentra.

Videre vil seilerne i hver havn delta i lokale miljøtiltak som å bygge solkraftdrevne avsaltingsanlegg for sjøvann, vindkraftanlegg og bistå på andre måter miljømessig. Seilerne vil også hjelpe barna lokalt med utdanningsprogrammer og utdeling av bøker og undervisningsmateriell.

Mange av øyene som skal besøkes står i fare for å bli ubebolige i årene fremover på grunn av stigende vannstand etter som isen smelter ved polene.

Seilas bringer et stort intervju med Jimmy Cornell i Seilas 6/2014, som er i handelen 4. september. Der finner du også Jimmy Cornells nye, egne spalte i magasinet.