Peter Tangvalds sønn savnet på havet

Etter at Thomas Tangvald seilte fra Fransk Guyana har ingen sett ham.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: I denne båten, «Oasis», dro Thomas Tangvald ut på seiltur til øya Fernando du Noronha utenfor Brasil. (Foto: Thomas Tangvalds blogg)

4. mars seilte Thomas Tangvald ut fra Fransk Guyana i Sør-Amerika alene. Kursen ble satt mot den vesle øya Fernando du Noronha utenfor Brasil. Der hadde han tenkt å slå seg ned og bo sammen med kona Christina og deres to gutter, Gaston og Lucio.

– Minstemann Lucio ble lett sjøsyk, derfor skulle Thomas seile sin ombygde fiskeseilbåt «Oasis» alene, og de andre kommer etter til den brasilianske øya når han kom frem, forteller Thomas’ halvsøster, Virginia Tangvald, til Seilas.

Redningsaksjon igangsatt

Da Thomas ikke kom frem da han skulle, ble han meldt savnet. Den brasilianske og guyanske kystvakten satte i gang søk etter dem, men etter 15 døgn ga de opp og avsluttet søket.

– De sendte ut helikoptre i søket etter ham, men fant ikke noe spor etter ham. Jeg har snakket med dem og de forteller at de nå har gitt opp letingen etter ham, sier Virginia.

Kjent i Norge

Thomas Tangvald er sønn av eventyreren og seileren Peter Tangvald, og Thomas selv ble godt kjent i Norge da Alex Rosén i programmet «Folk i farta» fortalte historien hans om hvordan faren, han og søsteren Carmen forliste på et rev ved Bonaire ved de nederlandske Antillene i 1991. Den gangen var Thomas 15 år. Båten ble slått til pinneved, og faren og Carmen omkom, mens Thomas overlevde.

Han var derved overlatt til seg selv. Moren, Lydia, som var Peter Tangvalds femte kone, hadde blitt skutt av pirater i 1979 da hun og Peter Tangvald seilte. Tangvald giftet seg igjen og fikk datteren Carmen med sin nye kone Ann. Ann druknet senere da hun falt over bord fra båten til Tangvald.

Seiler og båtmann

Thomas var først noen år i Andorra i Europa der han bodde hos venner og bekjente av familien, men flyttet etter hvert til Karibia og Puerto Rico, der han ble en seiler og båtmann som faren. Faren til Peter Tangvalds syvende og siste kone, Florence Mertens, som er moren til halvsøsteren Virginia, er båtkonstruktør, og Virginia forteller at Thomas og han hadde mye kontakt. Thomas opparbeidet seg etter hvert en stor interesse for båtkonstruksjon og opprettet blant annet bloggen «Tangvald – Sailing Adventures and Boat Design».

– Før han dro ut på seilturen til Fernando du Noronha var Thomas ofte i kontakt med bestefaren sin, Jacques Mertens som bor i Florida, og jeg vet at de planla hvor han skulle seile i detalj, I den siste tiden før han dro avsted hadde Thomas jobbet som båtkonstruktør i Fransk Guyana, forteller Virginia, som selv lever som kunstner i Montreal i Canada. 

Båt i dårlig forfatning

Spesielt var Thomas’ interesse for tradisjonelle og lokale båter stor, og båten ha dro avsted med, var en rask, flatbundet karibisk fiskebåt som han selv hadde bygd om og rigget om til å ha gaffelrigg fremfor et ganske enormt bermuda-storseil.

På bloggen sin forteller Thomas i januar i år om at han under en seiltur fra Anegada i British Virgin Island, oppdaget en betydelig lekkasje om bord i båten, «Oasis», og spørsmålet som nå kan stilles, er om dette er en lekkasje som kan ha forverret seg på seilturen til Fernando du Noronha.

– Kystvakten i Fransk Guyana fortalte meg at båten til Thomas var i svært dårlig forfatning da han dro, og dette i kombinasjon med det strømfylte og urene farvannet han seilte i er selvfølgelig veldig bekymringsfullt sett i lys av at han nå er savnet, sier Virginia Tangvald til Seilas, som ikke har gitt opp håpet om å få se broren igjen, og man kan lese mellom linjene at hun håper alle som ferdes i området vil holde utkikk etter ham.

Bor i Puerto Rico

– Den brasilianske kystvakten er også klar over situasjonen og oppmerksomme dersom det skulle dukke opp spor etter Thomas, sier Virginia til Seilas,

Thomas‚ kone, Christina, og to barn oppholder seg nå i Puerto Rico. Barna er nå omtrent på samme alder som da Thomas selv mistet moren sin da hun falt over bord og druknet,