Skal sjekke havenes helse

74-årige Jimmy Cornell legger snart ut på en spennende seilas jorden rundt for å kartlegge miljøsituasjonen i havet.

Publisert Sist oppdatert

Den legendariske jordomseileren får en ny aluminiumsbåt sjøsatt i Frankrike i mai. Deretter stikker han til havs igjen, med kurs for Nordvestpassasjen. Sammen med flere andre båter skal han seile jorden rundt og måle forurensningen i havet.

Cornell har fått et samarbeid med FNs Unesco. Ekspedisjonen skal særlig kartlegge CO2-nivået i havene, samt omfanget av plastpartikler i havet.

–    I de polare havområdene er det ikke gjort mange målinger av dette. Vi skal sjekke partikkelnivået gjennom Nordvestpassasjen, og seiler deretter sørover mot Antarktis for å gjøre målinger der, forteller 74-åringen, som sist helg var innom Seilas-standen på «Sjøen for alle», og møtte våre lesere.

ARC

Jimmy Cornell er blant verdens mest profilerte langturseilere, og er blant annet opphavsmannen til ARC (Atlantic Race for Cruisers), som mange nordmenn kjenner. Nå er han bekymret over utviklingen på miljøsiden.

–    Min frykt er at korallene skal dø. Mange er engstelige for drivhuseffekten i atmosfæren som følge av økte mengder CO2. Jeg er minst like bekymret for det økende CO2-nivået i havene. Syrenivået og temperaturendringer kan ta livet av mange korallrev, sier Cornell til Seilas.

Han synes det skjer bekymringsfulle endringer nå. I fjor var passaten borte for første gang siden han startet med langturseiling for snart 50 år siden. Han er også opptatt av all plasten i havene. Mesteparten er brukket ned til ørsmå partikler som blir spist av organismer og dyr. Cornell skal slepe et finmasket nett etter båten sin for å kartlegge partikkelnivået i arktiske farvann.

Seilas vil følge Jimmy Cornells ekspedisjon rundt jorden, og bringe reportasjer for våre lesere underveis.

Les mer om Jimmy Cornell og hans ekspedisjoner her