Yann Elies
Kristin Songe-Møller er eneste jente og eneste utlending i Transat Bretagne Martinique

Kristin går klar av det verste uværet

En god og en dårlig nyhet for den norske soloseileren på vei over Atlanterhavet.

Publisert Sist oppdatert

Dagen i dag så ille ut på værprognosene for noen dager siden, men feltet på nå 14 båter kan klare seg uten tryseil. Kristin har holdt seg øst, for å holde seg unna vinden som var ventet i dag. I går sendte hun denne meldingen.

– Seiler med solenten (Genua) nå. Den holder så lenge den holder.  Iridiumen min er litt ustabil, så jeg vet ikke om jeg får lastet ned de gribfilene jeg ønsker. Jeg har også værfax. Roligere vindforhold nå, men jeg regner med ca 24 timers survival-føre utenfor Potugal, forteller Kristin Songe-Møller.

Den gode nyheten

Lavtrykket beveger seg nordover, og vinden blir gunstigere for soloseilerne. Det blåser liten kuling i området i følge yr.no, og det vil det gjøre i hele dag, men vinden vil avta jo lengre sør båtene kommer. Langs kysten av Portugal kommer vinden rett fra syd. Først i morgen formiddag vil vinden dreie mot syd vest for Kristin Songe-Møller som ligger nest sist.

Den dårlige nyheten

I går stakk fire båten vestover, inn mot uværet, mens Kristin og resten holdt kysten av Portugal sydover. Båtene som går vestover har holdt seg nærmere rumbline, og har klatret stort på resultatlisten. Båtene til vest vil få vinddreiningen mot vest først, og kommer til å tjene stort på det. Båten som lå bak Kristin i går, ligger i dag på femteplass, 70 nm bak lederbåten. Kristin har falt hele 162 nm bak første båt, og vil tape ytterligere når teten seiler inn i gunstigere vind. Kristin, som ligger nest bakerst i feltet, vil måtte slite lengst med den ugunstige vinden.

Favoritten ute

Transat Jacques Vabreer en av båtene som gikk vestover, og tok sjansen på dårligere vær. Han har nettopp meldt om at han bryter racet.

– Det er sterke vindkast på over 40 knop. Rundt 06:45, lokal tid, hørte jeg en høy lyd. Forsterkninger rundt andre rev av storseilet løsnet, og jeg kunne se at seilet ble ødelagt. Det er umulig å gjøre reperasjoner under disse forholdene, forteller Elies til regattakontoret.

Yann Elies har opplevd problemer tidligere. Under Vendee Globe i 2008 brakk han lårbeinet i Sydishavet, og ble reddet etter fem dager.  Marc Guillemot  i «Safran» lå i nærheten og passet på seileren. Elies har senere vært mannskapet til Guillemot  i Transat Jacques Vabre.

Les om den dramatiske redningen her

TAPER: Kristin har valgt en trygg rute, og har dessverre tapt på det, men er i hvert fall med videre i racet, tross gamle seil.