Søk i arkivet

Aksel Magdahl sitter under cockpiten på Sanya og staker ut kursen
Aksel Magdahl sitter under cockpiten på Sanya og staker ut kursen
Nysgjerrige gjester fra Seilas får omvisning på Sanya
Nysgjerrige gjester fra Seilas får omvisning på Sanya

Redd for å dø

Hovedmålet for skipper Mike Sanderson på «Sanya» er å komme levende hjem fra Volvo Ocean Race.

Et par dager før Volvo Ocean Race-start, sier skipper Mike Sanderson på «Sanya» at hovedmålet er få mannskapet trygt rundt jorda i årets Volvo Ocean Race.

New Zealanderen Sanderson er skipper på samme båt som norske Aksel Magdahl er navigatør. Mike Sanderson er nylig blitt far for første gang. Han seilte om bord på «ABN AMRO ONE» i 2005-06, da nederlandske Hans Horrovoets ble skylt over bord av voldsom bølge, og omkom.

Fem døde
– Dette var den verste opplevelsen i livet mitt. Min største frykt nå er at jeg ikke skal komme hjem igjen, sier han. Anderson sier at han tenker mye på surfene i Sørishavet i 30 knop på enorme sjøer. Han tror at det faktum at han er blitt far vil telle positivt for sikkerheten.

Når «Sanya» og de seks andre VOR-deltagerne går over startstreken lørdag, har de 39.0000 nautiske mil foran seg gjennom farvann med storm og stille. De må være forberedt på bølger på 15 meters høyde, vind med orkan styrke, isfjell og growlere. Pirater kan også utgjøre en trussel under årets seilas.

I løpet av regattaens 38-årige historie er fem menneskeliv gått tapt på havet.

Enkel standard

Seilas fikk en tur om bord i «Sanya», hvor Aksel og de øvrige ni  mannskapene på «Sanya» skal tilbringe de neste åtte månedene. Vi måtte krype under dekk for å komme akter til navigasjonsplassen. Her sitter Aksel på en liten saccosekk mens vannet skvulper rundt ham. Innvendig er båten nærmest et tomt skal med rørkøyer, bokser, en metallbysse, et enkelt toalett og PC-ene til Magdahl. Båten beveger seg med rykk og napp ved brygga i havnen i Alicante.

– Når vi seiler er det ofte vanskelig å spise fordi båten beveger seg sånn, forteller Magdahl, som lørdag legger ut på verdens tøffeste jordomseiling for annen gang.

– Vi er opptatt av sikkerhet, men er forberedt på ulykker, og vet at det er en sjanse for at liv kan gå tapt, sier Volvo Ocean Race-sjef Knut Frostad til Seilas.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen