Søk i arkivet

I det solen gikk ned ble det tett race mellom eXabyte og Empire. Hvem tok igjen hvem eXabyte er en X-Yacht IMX 40...
I det solen gikk ned ble det tett race mellom eXabyte og Empire. Hvem tok igjen hvem eXabyte er en X-Yacht IMX 40...
Flere av båtene som la avgårde meldte etter kort tid om fiske fangst. Vegar halte om bord en 7kg Mahi Mahi/Dolphin Fish/Dorado.
Flere av båtene som la avgårde meldte etter kort tid om fiske fangst. Vegar halte om bord en 7kg Mahi Mahi/Dolphin Fish/Dorado.

«Regatta» i Det indiske hav!

Langturseilere velger sørligere rute på grunn av piratfare. «Empire» har satt kursen mot Sør-Afrika. De kan vente tøffe forhold.

CLOSE RACE: Litt utpå onsdag ettermiddag tok vi igjen «Pomona», som kastet loss fra Saint Pierre litt tidligere enn «Empire». Hva driver egentlig Vegard med på rekka...?

Etter flotte uker på Reunion i Det Indiske hav satte åtte seilbåter på lang seiltur i løpet av onsdag 2. november kursen mot Richards Bay i Sør-Afrika. Det var ikke avtalt felles start, men de åtte båtene vurderte værmeldingene til å være lovende. Empire ønsket egentlig kaste loss mandag, men fridager på den franske øya gjorde det umulig å sjekke ut før onsdag morgen.

Langturseilere fra Skandinavia
Skandinaviske båter har dominert i byen Saint Pierre de siste ukene. De svenske båtene Lovisa  og Panacea satte kursen mot Sør Afrika for to uker siden. Onsdag var det de svenske båtene Satumaa og Hokus Pokus, danske eXabyte, norske Pomona og Empire samt to engelske båter og en sør afrikansk som satte avgårde.

Igjen i havnen i Saint Pierre ligger fortsatt flere båter og venter på bra vær for seilasen mot Sør Afrika. I tillegg til norske Go Beyond  ligger en belgisk, en canadisk, en brasiliansk, en irsk og en nederlandsk båt klare til å sette kursen vestover i løpet av de nærmeste dagene – om værmeldingene fortsetter å love fristende vær.

Lavtrykk i kø
Det siste strekket over Det Indiske Hav mot Sør Afrika kan by på mye vær. Lavtrykkene står i kø for å runde syd om Afrikas horn omtrent hver tredje dag. Gryende sommer på den sydlige halvkule gjør at lavtrykkene trekker lenger sør enn tidligere i sesongen. Forhåpentlig gir dette båtene passe – og ikke for mye vind...

Piratfare
Grunnet den stadig økende piratfaren lenger nord i Det Indiske Hav er det i år mange båter som legger kursen syd om Afrikas horn, til fordel for den mer usikre ruten nordover via Rødehavet. Også på øya Mauritius ligger mange båter klare til å sette kursen direkte mot Sør Afrika. Marinaen i Port Louis på Mauritius og marinaene i Ponte de Galetes og Saint Pierre på Reunion har vært tilnærmet fulle de siste ukene.

Kraftig strøm
I tillegg til utfordringene været gir skal båtene innen de kommer til den afrikanske kysten krysse den beryktede Agulhas strømmen. Strømmen setter sydover mellom det afrikanske kontinentet og øya Madagsaker med opptil 6 knop. Det er denne strømmen kombinert med sterk vind fra syd alle båtene frykter. Pilotbøkene skriver om stående bølger på opptil 20 meter... Trolig – og forhåpentligvis – vil ingen av båtene oppleve slike forhold. Den slags var kanskje mer vanlig i ”gamle dager” da værmeldingene var enda mindre til å stole på...

Ship Ohoi – Marius, Eirik, Heidi og Eivind fra 21`37”S 55`16”Ø i Det Indiske Hav – www.sy-empire.com  «eXabyte» halte tidlig på ettermiddagen en 15kg!!! Mahi Mahi om bord og fristet med fiskeleveranse om vi kom bortom.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen