Svensk seiler tapte tollsak

Den svenske seileren Kjell Olsson må betale 300.000 kroner for å etterlatt båten sin i Norge fem dager for lenge.

Publisert Sist oppdatert

Bilde: Kjell og Cecilia Olsson må ut med 300 000 kroner for å ha vært i Norge fem dager for lenge.

Kjell Olsson tapte saken mot den norske staten, og er i Oslo Tingrett denne uken dømt til å betale merverdiavgift for å ha etterlatt båten i Norge. Alt i alt koster kjennelsen Olsson 300.000 svenske kroner, hvorav 250.000 kroner er avgifter til den norske staten, og resten saksomkostninger.

Les også: Facebookakson mot tollregler

Den svenske langturseileren sier til Seilas at han ikke vet hvordan han skal klare å betale denne summen, og at  han fortsatt er sint for å bli rammet så hardt for å være en uoppmerksom båtturist.

Retten var enig med Olsson i at vinteropplag også må defineres som bruk av båt. Dermed fastslår retten at utenlandske båter kan være i Norge om vinteren uten at dette medfører betaling av merverdiavgift. Problemet for Olsson er at han etterlot båten i Norge for lenge.

Tollmyndighetenes hovedpoeng i rettssaken var at Olsson hadde hatt båten i Norge i mer enn 12 måneder. Hadde Olsson meldt fra til tollmyndighetene om at han hadde forlatt Norge fem dager tidligere, hadde han sluppet unna kravet, slik han har forstått dommen. Nå vil han granske dommen og konferere med sin advokat om den skal ankes.

– Vi trodde at vi var på en turistreise til Norge, og ikke en jussreise, sier Olsson til Seilas.