Undersøkelse foretatt for NORBOAT gir nedslående resultat.

Nesten syv av ti ville ført båt ulovlig i dag

Når regjeringens krav om båtførerkompetanse trer i kraft er det mange som ennå ikke vil ha tatt båtførerprøven.

Publisert Sist oppdatert

(Oslo, 10. mars 2010) To måneder før regjeringens krav om båtførerbevis trer i kraft har omtrent syv av ti som faller innunder ordningen, og som har ført båt de siste tolv månedene, ennå ikke skaffet seg beviset. Samtidig har kun cirka syv prosent av disse tenkt til å skaffe seg det obligatoriske beviset før sommeren, viser en undersøkelse utført av InFact på vegne av NORBOAT.

6. november 2008 besluttet regjeringen å innføre kravet om obligatorisk båtførerbevis for alle som er født etter 1980 og som skal føre en fritidsbåt som er mer enn 8 meter lang eller har mer enn 25 hestekrefter. Bransjeorganisasjonen NORBOAT fulgte prosessen tett, fra det første forslaget ble lagt fram til et vedtak var på plass, og ser nå positivt på fremtiden på sjøen.

- Vi er svært fornøyde med at dette kravet nå trer i kraft, herunder de nye sanksjonsbestemmelsene, og tror bestemt det vil bli tryggere å ferdes på sjøen som følge av dette. At det er såpass få som har planer om å ta beviset er selvsagt urovekkende, men her vil vi som bransjeorganisasjon i alle fall gjøre vårt beste for at flere skal sette seg på skolebenken, sier Erlend Prytz, administrerende direktør i NORBOAT.

Prytz kan fortelle at man på båtmessen Sjøen For Alle, som arrangeres på Norges Varemesse på Lillestrøm fra 12. – 21. mars, kan gjennomføre båtførerprøven og på den måten være rustet til årets båtsesong.

6 av 10 nordmenn ferdes på sjøen Den omtalte undersøkelsen viser også at seks av ti nordmenn har vært i fritidsbåt i løpet av det siste året. 60 prosent av disse har ført båten selv. Det er altså store deler av befolkningen som ferdes på sjøen og mange av disse vil gjøre dette ulovlig om noen ukers tid. Prytz oppfordrer imidlertid også de som ikke faller innunder kravet om å ta båtførerprøven, om å ta kunnskapskravet på alvor. 

- Selv om man er født før 1980 så er det ingen tvil om at mange vil stå bedre rustet til å føre en båt ved å ta båtførerprøven. Selv om kravet om obligatorisk båtførerbevis kun gjelder de under 30 år, betyr ikke dette at de over 30 ikke kan ha behov for oppfriskning eller kunnskapsløft. Alle båtførere som opptrer uaktsomt på sjøen blir møtt med de samme sanksjonene, uansett alder, avslutter Prytz.

Båtliv on Facebook