Laura tilbake i Nederland

Laura tilbake i Nederland

14 år gamle Laura Dekker, som  søndag ble funnet i god behold på De nederlandske Antillene etter at hun forsvant fra hjembyen Wijk bij Duurstede i Nederland er nå tilbake i hjemlandet. Nå vil barnevernet overta omsorgen for den unge seileren.

Publisert Sist oppdatert

Foto: http://www.lauradekker.nl

Dekker har vært hovedpersonen i en rettsprosess med stor mediedekning etter at hun i august ble nektet av distrikstretten i Utrecht å seile jorden rundt på egenhånd i sin Hurley 800 og dermed bli tidens yngste som gjennomfører en slik soloseilas. Hun ble i stedet satt under barnevernets tilsyn frem til sommeren, men fikk fortsette å bo hos faren, som har fått klar beskjed om at foreldreretten står i fare om han lar henne dra.  Faren har støttet seilerplanene, mens moren skal ha vært mer skeptisk til idéen. 

Dekker skal ha tatt domstolens avgjørelse svært tungt, og ble altså i forrige uke meldt savnet. Først søndag ble hun funnet på St Maarten i de nederlandske Antillene, av en kvinne som gjenkjente henne fra media-oppslagene.

Barnevernet vil ha omsorgen

Nå er den unge jenten tilbake i Nederland, men da hun kom av Curaçao-flyet tirsdag morgen gikk hun rett i et to timer langt politiavhør - selv om både faren og bestefaren ventet på henne. Hun skal ikke ha fått treffe familiemedlemmene, og måtte bli med omsorgsmyndighetene etter avhøret.

I går ble det også kjent at barnevernet ønsker å overta omsorgen for 14-åringen, noe en lokal domstol nå skal ta stilling til, skriver VG.

- Alternativene er å plassere henne enten i et fosterhjem eller med hennes mor, sier en anonym ansatt ved retten i Utrecht til nyhetsbyrået Reuters.

Lang seilererfaring

Jenten er en erfaren seiler. Hun er nærmest oppvokst på en havseiler, har hatt egen båt siden seksårsalderen og har seilt solo siden hun var ti. Laura har blant annet krysset Nordsjøen alene tidligere, men rekordplanene ble altså effektivt stoppet av den nederlandske domstolen - i denne omgang.

Teamet har antydet at rekorden fortsatt er innen rekkevidde om seilasen starter til sommeren, og heller ikke domstolen fant grunn til å betvile Laura Dekkers kompetanse som seiler. Derimot tvilte dommerene på at den siste delen 14-åringens skolegang kunne gjennomføres på en god måte underveis. Domstolen var heller ikke overbevist over sikkerhetsplanen, og påpekte også at Laura ikke hadde erfaring med den typen søvnkontroll som må til for å gjennomføre en sikker soloseilas.