Under dekk med jentene og Espen Guttorsen da vinden løyet inntil mål i Skagen. Sara nest nærmest fra høyre.
Fra nybegynner til «Norsteam» på to år

Fra nybegynner til «Norsteam» på to år

 – Jeg begynte først å seile for rundt to år siden, forteller Sara Hagerup (32) mens vi henger utenfor «Norsteam»-ripa midt i Skagerrak-natten.

Publisert Sist oppdatert

BRATT LÆRINGSKURVE: Sara har ansvar for luka, men hjelper til der det trengs.

Skagen;

Flere av seilerene på «Norsteam» har erfaring som jolleseilere på høyt nivå eller som mannskap på større båter hvor de har hatt dedikerte oppgaver om bord. Aldersspranget mellom eldste og yngste utøver er på hele 15 år,  med en gjennomsnittsalder på noen og tyve år.  

Eldste kvinne på seilforbundets storbåtsatsingslag er Sara Hagerup (32). Ikke bare er hun eldst, hun er også den med minst erfaring om bord. Faktisk begynte ikke tobarnsmoren å seile før ca to år siden. Men maken til motivasjon og interesse for å lære mer skal man lete lenge etter. Og det var nettopp dette som gjorde at Sara fikk en ettertraktet plass på Norsteam-laget.

– Maste meg til plass

Før Sara begynte å seile hadde hun lekt med tanken en stund. Men med studier, jobb og som alenemor til to barn hadde 32-åringen nok å holde på med. Inntil hun en dag kontaktet KNS og bli med på et seilkurs.

Da var det gjort for Sara. Siden fulgte flere kurs, i tillegg til at hun meldte seg som mannskap der det var mulig å bli med.

– Og der det ikke var mulig meldte jeg meg frivillig til å være med å arrangere regattaen, smiler hun. Etter å ha fått plass som mannskap på en X-99 og fått en noe seilerfaring, hørte hun om Norsteam-prosjektet. Og søkte om plass.

– Det vil si, ikke bare søkte jeg, men hver gang jeg møtte Guttormsen eller Lofterød kastet jeg meg over dem og maste og argumenterte for at jeg burde få en plass, ler hun.

Hun fikk naturlig nok beskjed om at hun egentlig manglet det meste av kvalifikasjonene som skulle til for å bli med på laget. Men trenerne og lederen for Norsteam-prosjektet merket seg samtdig det glødende engasjementet og den usedvanelig sterke motivasjonen og læreviljen hos Sara. Og belønnet henne til slutt med en plass.

Seiling 24 timer

– Nå leser jeg alt jeg kommer over av seiling, jeg tenker seiling nesten 24 timer i døgnet og bruker alt den tiden jeg kan på sporten. To av gutta på laget har fått praksisplass som hos Northsail, så jeg spør dem derfor ut og inn om alt mulig angående seil, sier arkitekstudenten som har funnet en helt ny mening med livet etter at hun oppdaget seillivets gleder for to år siden.

Da starten for Volvo Ocean Race gikk var Sara naturligvis på plass i Alicante for å se, lære, observere og bli kjent med folk i miljøet.

Selvdrevet

Jeg skjønner nå at jeg burde begynt for lenge siden, og mamma sa av og til at seiling kanskje kunne være noe for meg, sier 32-åringen, som som ungjente drav med ski.

Hun hadde heller ingen i familien som drev med seiling og som derfor kunne inspirere henne til å bli med ut og prøve sammen med dem.

– Faren min seilte litt, men det var lenge før jeg ble født. Så lysten til å seile er helt og holdent min egen. Ironisk nok mener Sara at det først er etter at hun og eksen gikk fra hverandre at hun virkelig begynte å tenke på seilingen for alvor.

– Det høres nok litt rart ut, men siden eksen min aldri var intererrsert i seiling tenkte heller ikke jeg på å begynne før jeg ble alene, ler Sara. Norsteam-jenta håper en gang å kunne jobbe med et eller annet som er relatert til seiling, selv om det per i dag ikke finnes så mange slike jobber i Norge.

– Hvis jeg kunne kombinere arkitektutdannelsen min med seiling ville det være en stor drøm som gikk i oppfyllelse, innrømmer Sara, og nevner flere muligheter som hun allerede har tenkt på...