– Vanskeligere enn vi trodde

– Vanskeligere enn vi trodde

Joachim Storksen (23) og Magnus Dahl (20) er begge erfarne seilere som planlegger å dra på langtur etter nyttår. Det er bare et lite problem – de mangler båt.

Publisert Sist oppdatert

STORT FOTO: Joachim Storksen ( tv) og Magnus Dahl har erfart at de er lettere sagt enn gjort å finne en båt å mønstre på.

–   Dette er visst verre enn vi hadde trodd, konkluderer de to ungguttene. De er overrasket over hvor vanskelig det er å finne en båt som de kan mønstre på som betalende mannskap i utlandet. Guttene har nemlig solide seilerkunnskapene, men ikke kapitalen til å investere i en egen båt for å reise på seiltur i eksotiske farvann.

  – Som KNS-instruktør trodde jeg at det skulle være enkelt å finne frem til noen som kunne ta oss med i noen måneder ved hjelp av vårt eget nettverk og mannskapsbørs, forteller BI-studenten Joachim til Seilas. Men den gang ei.

Varmt og eksotisk

På spørsmål pm hvor guttene kunne tenke seg å seile svarer de at de ikke har noen bestemt favorittområde, bortsett fra at det bør være litt varmere enn her hjemme... Både Asia, Stillehavet, Indiske hav, og Karibia er høyaktuelle områder. De ønsker helst å kunne delta aktivt i seilingen og trimmingen om bord, samtidig som de ser på turen som en mulighet til å lære mer om andre kulturer, steder og levemåter. Målet er å reise av gårde i januar-februar og så være borte to eller tre kvartaler.

Meldt seg inn i dansk forening

Guttene holder frem et eksemplar av danske «Langtursejlernes Træfpunkt», som er Foreningen til langtursejladsens Fremme sitt medlemsblad. I bladet finnes den en oversikt over båter som befinner seg på forskjellige steder på kloden og som søker mannskap for kortere eller lengre perioder, samt et par annonseringer fra seilere som søker båter, slik som Magnus og Joachim.

 

–    Men vi er nødt til å vær medlem av foreningen for å kunne kontakte de aktuelle båteierene, derfor har vi sett oss nødt til melde oss inn i den danske langturforeningen, forklarer Magnus, som nå har betalt kontigenten på kr 850,- danske kroner og dermed håper at de får napp denne veien.

Enklest over lange havstrekk

Finn Bostad, som er en del av Seilas´s ekspertpanel og svarer på langturspørsmål, er imidlertid ikke overrasket over at guttene sliter med å finne noen som vil ta dem med på langtur.

– Det letteste er å finne en båt når det er snakk om å krysse lengre havstrekninger. Det er på de lange transportstrekningene at båteieren trenger forsterkninger. Har man først kommet frem til sydhavsøya eller havnen vil man jo helst være alene eller med sine nærmeste, sier Bostad, som deltok i ARC i fjor med sin egen Forgus «Smily».