STRØK: Kong Harald mener han har vært oppe til eksamen tre ganger – og strøket alle gangene. [Foto: Thomas Winje Øijord/TV 2]
SAMME SPRÅK: Med bakgrunn i blant annet Yngling fant Tor Hammerø og kong Harald pstraks tonen. [Foto: Thomas Winje Øijord/TV 2]

Har strøket til eksamen tre ganger

Kong Harald er første gjest i TV2s nye TV-serie «Våre idrettshelter».

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: – Vi hadde en fin og åpenhjertig prat, sier Tor Hammerø om intervjuet med kong Harald [Foto: Thomas Winje Øijord/TV 2]

– Kong Harald er en av Norges beste seilere, derom hersker det ingen tvil.

Det uttaler Norges olympiske gullmedaljør i Flying Dutchman i 1960, Peder Lunde jr., som selv er en av de 12 utvalgte idrettsheltene i TV2s nye serie, der Tor Hammerø har møtt og intervjuet et utvalg av Norges fremste idrettssjerner fra 1950-tallet og frem til i dag.

Selv mener kong Harald noe annet.

Har strøket tre ganger

– Han ser ikke på seg selv som noen toppidrettsutøver, og når jeg sa det var han, svarte han at det fikk stå for min egen regning. Kongen mener han har vært opp til eksamen tre ganger – og strøket alle gangene, og han henviser til sine tre OL-deltagelser, forteller Tor Hammerø til SEILmagasinet.

– Han er veldig beskjeden på egne vegne, mener intervjueren.

Kong Harald innleder TV2-serien, som starter torsdag 15. januar.

Åpenhjertig intervju

– Vi hadde et veldig fint intervju med kong Harald og jeg tror seilfolket har noe å glede seg til. Jeg tror ikke kongen har fortalt så mye og så åpenhjertet om sin store lidenskap på TV noen gang tidligere, mener Hammerø, som selv er seiler med bakgrunn i blant annet Yngling, Gazelle og Grimstadjolle.

– Det er ikke seilingen som sådan, men seiling i kombinasjon med konkurranse som er hans store fascinasjon, forteller Hammerø fra intervjuet.

I første del av intervjuet forteller kongen om sine egne bragder og største øyeblikk, men også om sine nedturer. I andre del forteller han om sine minner med de øvrige heltene i TV2-serien.

OL-skuffelsen i 1972

– Kongen fremhever VM-gullet i Entonn i 1987 som sin aller største bragd, mens den største skuffelsen var innsatsen i Soling under OL i Kiel i 1972. Kong Harald og mannskapet hans var storfavoritter og skulle bare til Kiel og plukke en medalje, men slik gikk det som kjent ikke, forteller kommunikasjonsrådgiver Håvard Solem i TV2.

– Ja, det er en skuffelse som fortsatt virkelig plager ham den dag i dag, utdyper Tor Hammerø.

Største overraskelse

En av de største overraskelsene i intervjuet mener Hammerø var kongens store glede og overraskelse over å bli kåret til «Årets seiler 2005» av konkurrenter og andre seilere.

– Den utmerkelsen setter kongen stor pris på, sier Tor Hammerø.

Senere i serien vil Hammerø også snakke med Peder Lunde jr. og Bjørn Bergvall.