SKRIVER BOK: Wouter Verbraak skriver for tiden bok om havseiling [Foto: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race]
FORLIS: Wouter Verbraak vil fortelle om forliset med «Vestas Wind» [Foto: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race]
NAVIGATØR: Navigatøren har en vanskelig og utsatt jobb. Det har Wouter Verbraak fått merke. [Foto: Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race]

Ramsalt og nyttig om havseilas

Nå kan du få en tett på-opplevelse av hvordan livet som profesjonell havseiler er.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det blåser bokstavelig talt på toppene i internasjonal havseiling. Det kan du høre mer om [Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race]

Wouter Verbraak har en CV som er lengre og mer imponerende enn de fleste andre. Han har vært navigatør i tre Volvo Ocean Race, har seilt Barcelona World Race, deltatt i America’s Cup og værrutet og navigert maxiratere til en rekke seire.

I slutten av november i 2014 snudde imidlertid alt seg. Som navigatør på Volvo Ocean Race-båten «Vestas Wind» loset han båten opp på et rev i Det indiske hav. I 19 knops fart i stummende mørke sa det bang! Og båten ble et vrak som måtte hentes på et skip og fraktes til Italia. På et blunk var suksess snudd til fiasko.

Wouter Verbraak måtte gi fra seg jobben. Det vil være en annen som er navigatør når en nyreparert «Vestas Wind» skal delta i de siste etappene i Volvo Ocean Race.

Skal reise hjem med lærdom

Hendelsen, følelsene og erfaringene vil Wouter Verbraak fortelle om når han kommer til North Sails Forum Spesial 12. februar, men det blir ikke hovedsaken på forumet.

– Nei, slett ikke. Møtet skal først og fremst handle om hva internasjonal havseiling dreier seg om. Wouter Verbraak holder akkurat på med å skrive en bok om dette, og han har opplevd det meste på havet. Målet med forumet er at de som kommer, skal ha lært noe når de går hjem, sier Thomas Nilsson i With Marine AS, som arrangerer havseilerkvelden sammen med Seilas.

Wouter Verbraak, som er utdannet meteorolog, vil snakke om navigasjon, værruting, vaktsystemer, hvordan man organiserer seg om bord og så videre. Han vil også svare på spørsmål.

Nederlender på norsk

Den nederlandske navigatøren har norsk kone og har bodd mange år i Norge. Det har gjort ham god i norsk, så hele foredraget vil være på norsk.

– Vi har begrenset med sitteplasser på seilloftet vårt i Leangbukta i Asker, så vi praktiserer prinsippet «førstemann til mølla», sier Nilsson.

Påmeldingen er åpnet, og den foregår på internett via Sail Race System.

Les mer

Neste utgave av Seilas, som kommer i midten av februar, har for øvrig et stort intervju med Wouter Verbraak, der han utdyper mer rundt det tragiske forliset. I den samme utgaven kan du også lese om andre seilere; om Magnus Konow, Norges kanskje fremste seiler gjennom tidene, om Kristoffer Spone som mener han ennå har mye ugjort på regattabanen og du kan møte tvillingsøstrene Maja og Ragna Agerup som vant verdenscupen i Melbourne før jul.