HØYDEPUNKT: VM i entonnerklassen i Kiel i 1987 med Bruce Farr-designede «Fram X» er blant høydepunktene i Kong Haralds seilerkarriere. Bildet er fra Færderseilasen på 90-tallet.

Seilerkongen går i land

Tiden var inne, sier Kong Harald om avslutningen på en 75 år lang seilerkarriere, og avslører i denne utgaven av SEILmagasinet at han egentlig ikke liker å seile.

Det er en overraskende uttalelse fra en Konge som for mange nordmenn er selve personifiseringen av seilsporten. Helt siden slutten av 40-tallet har Kong Harald gjort seg bemerket både på regattabanen og som aktiv deltager i foreningslivet.

Kongen utdyper med å si at det er konkurransen han liker. Resultatene på regattabanen taler for seg. Kong Harald har hevdet seg i toppen av en rekke forskjellige regattaklasser gjennom flere tiår. Med tanke på alle pliktene og oppgavene som følger av det å være landets statsoverhode, er dette en imponerende prestasjon.

Kongens seilkarriere startet allerede i tiårs alderen i en 12.5 kvm, der han markerte seg som en habil seiler. Senere deltok han i OL i 5.5-meter klassen både i 1964 og 1968. I 1972 deltok daværende Kronprins Harald nok en gang i OL, denne gangen i den nye Soling-klassen. Kronprins Harald var blant forhåndsfavorittene, men nådde heller ikke denne gangen helt til topps i de prestisjefylte olympiske leker. – Det tok lang tid å komme tilbake igjen, sier Kong Harald nå til SEILmagasinet.

Men han kom tilbake med NM-gull i Yngling. Senere ble det seier i baneseilasene i halvtonner-VM på Hankø i 1983, og fjerdeplass sammenlagt etter distanseseilasen. Fire år senere vant Kongen VM for entonnere i Kiel med Bruce Farr-designede «Fram X». Deretter fulgte flere Farr-båter i 40 og 50-fots størrelse, og flere VM-medaljer for Kongens lag.

At Kongen også kan se tilbake på vellykket gjesteopptreden i Expressklassen, flere pallplasser i 8-meterklassen, og regattaseiling i Middelhavet med ClubSwan 50 sier litt om bredden i Kongens seilkarriere.

Mindre kjent for mange er det kanskje at Kongen spilte en viktig rolle da Norges Seilforbund ble etablert i 1970. Daværende Kronprins Harald ble også seilforbundets første president. Vi vil anbefale våre lesere å se Mikkel Thommessens intervju med Kong Harald på SEILmagasinet-TV på seilmagasinet.no.

Når seilerkongen nå går i land, vil vi på vegne av seilerne i Norge få takke Kong Harald for hans livslange innsats for seilsporten!