Kommentar: 

YACHT: «Flying Nikka» konkurrerte mot Aksel Magdahl under Maxi Yacht Rolex Cup i høst.

De stjal ordet yacht fra oss

Spør hvem som helst på gata om hva de legger i begrepet yacht. De fleste nordmenn beskriver da en stor cabincruiser.

Publisert Sist oppdatert

Motorbåtprodusentene stjal begrepet yacht fra oss seilere fordi det lød bedre enn cabincruiser. Nå er ordet på vei til å bli skitnet til. Det beskriver snarere en livstil som flere og flere tar avstand fra. Utenfor utstyrsmessen Mets i Amsterdam i november stilte demonstranter fra Extinction Rebellion for å hindre publikum i å ta seg inn på Metstrade superyacht forum.

I Europa er yacht en seilbåt. Vi har seilbladet Yachting World og motorbladet MotorBoat and Yachting i England, på samme måte publiseres bladene Yacht og Boot i Tyskland. I Düsseldorf ble European Yacht of The Year delt ut med 21 nominerte seil-yachter og fire vinnere. Samtidig ble European Powerboat of the Year delt ut, med hele syv motorbåter som vinnere. Ingen yachter her - men kanskje motoryachter? 

Yacht er et ord vi i SEILmagasinet sjelden bruker. Dette fordi bildene våre lesere ser for seg når de leser ordet kan være langt fra det vi ønsker å formidle. 

I Australia og New Zealand er alt som har mast en yacht. De omtaler båtene som brukes i America’s Cup som yachter. Det er langt fra hva de fleste nordmenn vil legge i ordet. 

World Sailing het en gang International Yacht Racing Union (IYRU). Det var heller ikke så lenge siden seiling ble omtalt som yachting i OL. 

Ordet yacht kommer fra en båttype nederlenderne benyttet. Disse båtene ble kjøpt av rike engelskmenn som så begynte å seile regatta og dannet yacht-klubber, eller seilforeninger på godt norsk.

Yacht har sneket seg inn i vårt språk flere ganger. Begrepet sjekte kommer av nederlandsk yacht, og blir ennå brukt i stedet for snekke på Sørlandet, der kystkulturen og sjømenn har vært sterkt påvirket av Nederland helt fra 1500-tallet.

Før krigen var nordmenn de beste seilerne å ha med som mannskap, og nordmenn var etterspurte under America’s Cup. Særlig sjøfolk fra Tysnes i Sunnhordland hadde et godt rykte, de ble omtalt som Norwegian Steam. Selv kalte de seg jåttseglarane. Kanskje det er ordet jått vi skal bruke nå som yacht blir forbundet med noe som ligger langt fra hva seiling egentlig dreier seg om? Og deretter kan vi kalle båter uten mast for sjekter?

I dette nummeret kan du lese tester av Europas beste yachter. Du kan også lese om Aksel Magdahl som har vunnet Maxi Yacht Rolex Cup i 100 foteren «Galateia» og opplevd yacht-livet på Sardinia.