Seiling for Dummies: Slag

Slik slår du 

En del av det å seile på kryss er å ta slag, altså skifte halser, eller hvilken side seilet står på. I et slag er kommunikasjon og timing viktig, og Bror viser her hvordan det gjøres.

Publisert Sist oppdatert

Slik slår du: 

– Gjør klar til å løsne genoaskjøte i le, og stramme opp i lo. 

– Spør mannskapet: – klare for slag? 

– Mannskapet svarer: – klare for slag 

– Begynn å vende opp mot vindøye 

– Hold igjen på forseilskjøtet til de akkurat "vil over", og i det øyeblikket tar du skjøtet helt av vinsjen slik at det løper fritt. 

 – Dra hurtig inn på skjøte i le. Er timingen perfekt er seilet satt før vinden får tak i det. 

– Se opp og sørg for at storseilet ikke har hektet seg, og se til at spilene står riktig. 

– Juster løygangen.

Se mer fra serien Seiling for Dummies: 

Seiling for Dummies:

 SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

 

Møt din instruktør 

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og i dag jobber han fulltid som journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet. 

 

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt 

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. I serien kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten