SEILMAKEREN DOUBLEHANDED: Alt er klart for en smittesikker og elektronisk doublehanded-regatta fra Askøy.
SEILMAKEREN DOUBLEHANDED: Alt er klart for en smittesikker og elektronisk doublehanded-regatta fra Askøy.

Smittefri og elektronisk shorthanded-regatta

35 lag er klare til dyst i Vestlandets store shorthanded-regatta: Seilmakeren Doublehanded. Det skjer på best tenkelig smittevernsvis der tracking-enhetene om bord spiller en vesentlig rolle.

Publisert
REGATTASJEF: Torbjørn Halvorsen er erfaren regattasjef for Seilmakeren Diublehanded.
REGATTASJEF: Torbjørn Halvorsen er erfaren regattasjef for Seilmakeren Diublehanded.

Da regattasjef Thorbjørn Halvorsen i Askøy Seilforening presenterte hvordan Seilmakeren Doublehanded var tenkt gjennomført, tok det ikke mer enn tre minutter før smittevernsmyndighetene i kommunen ga ham grønt lys.

– Ikke noe problem, denne løsningen er godt innenfor retningslinjene og utgjør en minimal smittefare, var tilbakemeldingen jeg fikk fra kommunens ansvarlige på området, forteller Thorbjørn Halvorsen

Og løsningen til Askøy Seilforening går ut på at konkurrentene som skal seile mot hverandre, ikke skal ha noen form for kontakt. Det blir ingen tilstelninger av noen som helst art før eller etter regattaen, og alle deltagerne legger ut fra hver sin havn og hver sin fortøyningsplass. Trackerne de skal ha med seg om bord, blir lagt på et bord utenfor foreningens klubbhus der deltagerne selv må hente dem. Bak et vindu sitter arrangørene og følger med på at de velger rett.

– Premieutdelingen får vi ta når det er mulig – eller så får vi sende dem i posten om det viser seg umulig å avholde en premieutdeling i løpet av året, sier Halvorsen.

Elektronisk regatta

Starten vil foregå med en startbåt i enden av startlinjen ute på Hauglandsosen, men måltagningen vil trackerne sørge for. I Lerøyosen – mellom Klokkarvik molo og Lerøyna lykt – er det lagt ut en elektronisk mållinje som vil registrere tidspunktet trackerne krysser den.

– Noen av oss vil være på land og overvåke målgangen, men det blir mest for å vinke til deltagerne og ønske dem velkommen tilbake, sier regattasjefen.

Tracking-tjenesten vil, som i tidligere år, være levert av TracTrac, som er en av verdens ledende leverandører av slike tjenester, og systemets norske representant, Hans Petter Jensen i Trosvika Production, vil selv være på plass på Askøy og overvåke det hele.

TRACKING: I år kan ikke Hans Petter Jensen overlevere trackerne fysisk. Hver enkelt deltager må hente dem selv på en smittesikker måte.
TRACKING: I år kan ikke Hans Petter Jensen overlevere trackerne fysisk. Hver enkelt deltager må hente dem selv på en smittesikker måte.

– Tracking-teknologien har utviklet seg en hel del i de senere årene. Via min PC har jeg kontakt med hver enkelt tracker som jeg kan gi impulser til dersom det skulle skje noe med dem. I tilsvarende regattaer med trackere har imidlertid stabiliteten vært veldig god med nær hundre prosent oppetid. Selv om en tracker mister kontakten med GSM-nettet i en periode, registrerer den hele tiden posisjonen den har – og disse posisjonene blir så oppdatert straks trackeren får kontakt med GSM-nettet igjen. Om så galt skulle skje at en tracker faller helt ut, vil manuell tidtagning nødvendigvis gjelde, sier Hans Petter Jensen.

Trackingen viser til enhver tid rekkefølgen i en klasse på handicap, men «leaderboardet» viser også den fysiske distansen båtene imellom. Trackingen kan følges på PC/Mac eller via nettbrett eller mobiltelefon. For de to siste må man laste ned en app for å kunne følge regattaen.

Følg trackingen her

Tradisjonsrik regatta

Seilmakeren Doublehanded er Vestlandets første shorthanded-regatta. Den ble etablert i 2005 og er blitt arrangert i alle år etter det – bortsett fra i Covid-året 2020. Løpet har variert opp igjennom årene; båtene er blitt sendt både sørover og nordover fra Askøy. I år går løpet sørover med runding av Ramnsholmane, som er en liten gruppe holmer ute på havområdet Sletta nord for Haugesund.

SÅNN BLIR DET IKKE: Det blir ingen samling av deltagerne i Seilmakeren Doublehanded i år - verken før eller etter regattaen.
SÅNN BLIR DET IKKE: Det blir ingen samling av deltagerne i Seilmakeren Doublehanded i år - verken før eller etter regattaen.

– Vi har valgt å sende båtene sørover i år. Det er et mer beskyttet område enn det nordgående løpet, og som ansvarlig regattasjef kjenner jeg på at det er det tryggeste alternativet. Vi hadde kuling et år da løpet gikk nordover mot Florø, og da hadde jeg hjertet litt i halsen, må jeg innrømme, sier regattasjef Thorbjørn Halvorsen.

Han mener ikke med det å si at Seilmakeren Doublehanded er en pingleregatta. Løpet sørover byr på nok av utfordringer – ikke minst strategiske og taktiske. Det er mange veivalgsmuligheter igjennom – eller utenom – skjærgården. Værvarselet for lørdag og søndag 22./23. mai når regattaen foregår, byr på tildels lette vinder fra ulike retninger.

Knallhard konkurranse

Konkurransen blir dessuten knallhard. Av de ni lagene som «besteg pallen» i 2019, er det kun ett som ikke stiller til start i år. Av de 35 lagene som står på deltagerlisten, er det deltagere fra hele Vestlandet – fra Stavanger i sør til Ålesund i nord. Det er sågar to lag fra Østlandet. Pål og Valborg Stiansen fra Asker har tatt turen til Vestlandet med egen båt (Xp-44), mens Børre Søraas-Sæther og Olav Mork Bjørnås fra Nesodden har tatt med egne seil og stiller i en lånt Express.

Børre Søraas-Sæther er nummer tre på SEILmagasinet shorthanded-ranking. Også nummer fire på rankingen, Thomas Robberstad fra Stavanger, er på plass på Askøy sammen med Per Haugen fra Oppegård (nr. 7 på rankingen). Harald Matland fra Nordhordland, Vestland fylkes høyest rangerte shorthanded-seiler (nr. 10 på rankingen), er selvfølgelig på plass. Det samme er Willy Forland fra Ran Seilforening på plassen bak ham.

Av de 11 beste på SEILmagasinet shorthanded-ranking er med andre ord nesten halvparten på plass i Seilmakeren Doublehanded. Det er med andre ord høy kvalitet på feltet som legger i vei fra Hauglandsosen lørdag formiddag. Det blir hard konkurranse om rankingpoengene, for sammen med Fredrikstad Seilforenings TwoStar er Seilmakeren Doublehanded den regattaen som gir mest rankingpoeng (vekttall 1,5).

En del interne matcher vil det også bli i regattaen. Det deltar fire Elan 37, og på startlinjen vil det være tre av hver av disse First-modellene: 36,7, 40.7 og 44.7. Det er dessuten to X-35-er med. Største båt er Thomas Robberstads Swan 45 One Design.