NORSKEKYSTEN:«Under Overflaten» viser kysten på sitt beste, men også utfordringene på seiltur. Click to add image caption

Moro med seiling på TV

Publisert Sist oppdatert

Tenk å seile helt rundt jorden og la hår og skjegg få vokse vilt, men det bli’kke noe av for du ha’kke noen båt og du ha’kke noe peiling på seiling, synger Lars Lillo Stenberg i sangen «peiling på seiling».

Men nylig gjorde han nettopp det. I TV Norges realityserie «Drømmen om Atlanteren» lot han i alle fall hår og bart gro under seilas fra Lanzarote til St. Martin i Karibia. Trangen til å seile over Atlanteren vant over prinsippet om å si nei til reality-TV, røpet han overfor NTB.

Musikeren er nok bare en av mange nordmenn som bærer på drømmen om å legge hverdagen bak seg, og kaste loss for eventyr under horisonten. I SEILmagasinet liker vi å tro at denne drømmen har ligget i genene våre siden før vikingtiden.

For noen år siden ble TV-serien «Kurs Mod Fjerne Kyster» det mest populære programmet på TV 2 i Danmark. I høst har turseiling kommet hjem i stua til mange nordmenn gjennom NRK-serien «Under overflaten» og altså TV Norges «Drømmen om Atlanteren».

For noen år siden ble TV-serien «Kurs Mod Fjerne Kyster» det mest populære programmet på TV 2 i Danmark. I høst har turseiling kommet hjem i stua til mange nordmenn gjennom NRK-serien «Under overflaten» og altså TV Norges «Drømmen om Atlanteren».

I «Under overflaten» følger vi to unge par på seiltur i en Bavaria 50 fra Lindesnes i sør til Skjervøy i nord. I stedet for drømmen om blått hav, hvite strender, sol og palmesus, drømmer mannskapet om å dykke blant hai og hval, sanke kamskjell og utforske vrak og undervannsgrotter.

Serien byr på spektakulære scener, men viser også utfordringene med å bo tett på hverandre over tid, og ikke minst arbeidet med å fikse problemer og vedlikeholde båten,

Forhåpentlig vil TV-seriene likevel inspirere flere til å heise seil for eventyret.

De to TV-seriene viser at seilbåten er billetten til opplevelser helt utenom det vanlige. Båten kan frakte deg til Middelhavet, Karibia, Helgelandskysten eller hele veien rundt jorden. Kunnskap er alltid en fordel, men i våre dager trenger man strengt tatt heller ikke ha så veldig peiling. Kartplottere, internett, nødpeilesendere, mobiltelefon og andre hjelpemidler gjør det enklere enn noen gang å seile over havet.

Båten trenger heller ikke å være så stor. På langtur er det viktigere at den tåler vær og vind og fungerer i en tilværelse på skrå med tidvis høy sjø, enn at den er rommelig og har brede køyer (senger) og store puter.

Vi gleder oss over å se seiling på TV, og håper at mange får øynene opp for denne eventyrlige fritidsaktiviteten som bringer oss tett på naturen og gir oss friheten til å reise dit vi vil med vinden som drivkraft.

Det er moro å ha peiling på seiling.