MINDRE: Stanley Paris gjør sitt tredje forsøk på å sette ny solo-rekord rundt jorda med start og mål på Bermuda. Nå med en mindre båt.
Stanley V. Paris auf seinem Knierim FC53 Fast Cruiser KIWI SPIRIT II
#1: Første Finot-Conq FC3 53 er mer elegant. Finot-Conq har også en 70-foter på tegnebrettet i samme stil.

80 åring ønsket å sette ny jorden rundt rekord

Stanley Paris skal seile jorda rundt på under 150 døgn med en ekstrem 53-fots turseiler.

Publisert Sist oppdatert
80: Stanley Paris blir 80 år når rekordforsøket starter. Han vil bli den eldste som seiler rundt jorda alene.

79 år gamle Stanley Paris, som er 80 når rekordforsøket starter, vil slå en rekord fra 1986 på 150 døgn og seks timer med start og målgang på Bermuda. Den spreke pensjonisten som også er en triathon-utøver vil forsøke seg på rekorden for tredje gang. Nå mener han at han har den perfekte båten.

Det har han også sagt før. I 2013 fikk han levert «Kiwi Spirit», en 65-fots one-off Farr-design. Han innrømmer på sin nettside at denne båten var helt feil. Alt for stor å håndtere alene. Begge Stanley Paris’ rekordforsøk ente i Cape Town. I 2014 røk feste til vantene. I 2015 røk storseilet. Ut fra bildene ser det ut til å være en 3di-seil, og når det først ryker, så er det lite å gjøre.

Cruising Open 60

Stanley Paris har falt for Finot-Conq FC3 53, en 53-foter med mye til felles med Pogo, men større og mer avansert bygget. Båten har samme konstruktør som Pogo-båtene, men er bygget av Knierim i Tyskland. «Kiwi Spirit II» er verftets andre båt av typen. Første kom på vannet i høst, og båt nummer tre er i produksjon.

Finot-Conq FC3 53 er en semi-custom bygget båt, og Paris har valgt å utstyre båten med en fast sprayhood for Sørishavet.

Den ideelle havseiler

Finot-Conq har erfaringer fra Vendee Globe og har brukt mye av dette på 53-foteren. Den 17 meter lange båten veier kun 10 tonn. Skroget er bygget av karbon med en Corecell skumkjerne. Dekk og skott har Nomex honeycom-kjerne.

Båten har en svingkjøl som en Pogo. Det reduserer seilingsdybden fra 3,75 meter til 1,60 meter. «Kiwi Spirit II» har forstag og kuttesstag på rull. Den har også sløreseil på rull.

Slepegenerator

Båten har ingen generator. Elektrisitet vil bli produsert med en slepegenerator. Matlaging blir gjort med en induksjonsovn. Båten er langt mer luksuriøs under dekk enn hva man kan forvente.

Class 40 raskere

«Kiwi Spirit II» debuterte under Bermuda One-Two Yacht Race denne uken. Der seiler Paris sammen med sin sønn. En sønn som også har deltatt i Around Alone. Fra Bermuda til Newport. «Kiwi Spirit II» ble der grundig slått av noen Class 40-båter.

Stanley Paris’ gamle båt, «Kiwi Spirit», er også en kul båt. Den ligger for salg på Farrs nettside. Ikke egnet for soloseilas, men sikker fin for turseiling i tøft klima med flere om bord.

Du finner bruktbåten her

 

Finot-Conq: 53-foteren i standard utgave.
LETT: Den ekstreme båten er bygget av karbon i Tyskland.
KOMFORT: Båten er som en turseiler under dekk.
BRUKT: Stanley Paris gamle båt er pusset opp på verftet og er lagt ut for salg.