INNTRYKK: Fra min barndoms hytte på Flekkerøy, hvor Oksøy fyr slo inn gjennom det lille vinduet til min soveplass på hemsen – to ganger hvert minutt. Det var som å være beskyttet eller passet på!.

Kystens ledestjerner

Publisert Sist oppdatert

Når jeg seiler langs norske kyster i nord og i sør, hva fryder og forundrer meg mest? Holmer og skjær, fjorder og blåner, snødekte topper og sjøen som går hvit og gir den beste seilas? Jo, så menn, vakrere og mer opplevelsesrik kyst finnes knapt. Men fremfor alt er det selve farleden som imponerer, den som er merket med fyr og lykter, varder og båker, stenger og staker. For hvor tok de det fra, disse fordums menn, som alt på 1800-tallet reiste storslåtte tårn på nes og odder? Selv før Bergensbanen krøp over vidda, stod denne maritime riksveien der. Eller Riksvei 1 som den populært kalles i dag, med sine fyr, det ene høyere og flottere enn det andre, og igjen, hvor tok de det fra?

Ta Færder fyr, Oslofjordens vokter; hvem har ikke nikket gjenkjennende til denne funklende fakkel etter seilas opp fra Danmark? Bygget i 1857 med støpejern fra Bærums verk kaster det sitt lys til alle kanter fra 47 meters høyde. Tre lysblink hvert 30 sekund, synlig på 19 nautiske mils avstand.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER