Brettseilernes sommer

INGEN KLAGER: Sommeren i sør var ikke allverden i år, men brettseilerne hadde det storveis. Bildet er fra Saltstein ved Nevlunghavn.

2. juli var en av dagene med sterk vind i sommer. På Færder fyr var vinden oppe i 23,1 meter per sekund. Jeg lå værfast i Nevlunghavn, men fikk en god opplevelse av å bli underholdt av brettseilere på Saltstein, det beste stedet for bølgeseiling på Østlandet. De hadde forhold som vanligvis kun oppleves i høst- og vinterstormer.

Publisert Sist oppdatert

Vinden løyet utover kvelden og vi tok sjansen på å seile videre sydover. Bølgene var fremdeles gigantiske, og vi var en av få båter underveis, natt til mandag. 

Vi fikk en sommer med mye vind, og enda verre var det på svenskekysten. Været gjorde at båtfolket trakk mot beskyttede havner, noe som førte til kaos.

Båter ble liggende værfaste og havnene ble fullere og fullere. Etterhvert ble dette en stor utfordring. Mange var redde for å bli avvist fra neste havneplass i den kraftige vinden. 

Det var fullt langs svenskekysten og på Sørlandet, men glissent i Danmark. Danskene hadde god plass og opplevde at deres sterke valutakurs hadde skremt vekk nordmenn og svensker. 

Jeg ferierte i starten av juli og hadde god plass i havnene. Det blåste fra sør, både dag og natt, og jeg er glad for at jeg har en båt som krysser godt. Det var gøy å seile forbi en annen seilbåt som stampet for motor i motsjø. Vi hadde det også mer behagelig. 

Sommerens høydepunkt var å krysse gjennom Lyngør. Denne gangen var det nesten ingen andre båter i sundet og ingen sure miner fra motorbåter, men hyggelige smil fra land. 

I Arendal opplevde vi at vanntemperaturen sank med 10 grader på kort tid. Den kraftige vestavinden dyttet det varme juni-vannet ut til havs og iskaldt vintervann kom til overflaten. Vi våknet på seilerhytta til 11 grader i vannet. 

Sommerens seiltur har lært oss en del. Vi har ikke stresset for å nå frem til nye steder, men heller kost oss i havn i perioder med dårlig vær. Vi har benyttet oss av beskyttende kyst og utnyttet de få værvinduene som har vært for å få en behagelig seilas. Å krysse innaskjærs er også gøy. 

Båtfolk er flokkdyr som velger de store og populære havnene. Dockspot, tjenesten som lar deg bestille havneplass blir rost av noen, og hatet som pesten av andre. Men det finnes alternative havner. Vi har for eksempel brukt seilforeningenes anlegg. Mooringo er en bra app for å finne alternativer og også Norsk Havneguide er et ypperlig verktøy. Den har hjulpet oss med å finne naturhavner som gir ønsket beskyttelse for neste natt. Bare ikke bruk drillen i fjellet, lag heller dine egne bergkiler, slik klatrere brukte før. 

Om du klager og synes sommeren blir for vindfull så gjør noe positivt ut av det: Start med brettseiling. Brettseilerne var svært fornøyde med sommerens vær!