Seiling for Dummies: Vektfordeling

Vektfordeling er viktig 

Vektfordeling i seilbåt er kanskje viktigere enn du tror, og her går Bror gjennom det mest grunnleggende. 

Publisert

Seiling for Dummies:

 SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

Møt din instruktør 

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og i dag jobber han fulltid som journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet. 

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt 

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. I serien kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten

– Båten skal alltid krenge litt, og alltid krenge «riktig vei», altså mot le. 

– Sitt i lo i mellom og hard vind, og ri båten så flat som mulig.

– Sitt i le i lite vind, og kreng båten med vilje. 

– Vær påpasselig med vektfordeling av mannskapet i lengderetning. 

– Når du utstyrer båten: balanser vekten i lengderetning. Eksempel: Om du putter 50 meter kjetting i baugen bør du putte tilsvarende vekt i hekken. Hold båten på linjene.

– Ikke sitt i sofakroken, altså bakerst i cockpiten. Det hindrer fullt rorutslag og gjør båten baktung. 

.