Seiling for Dummies: seiltrim 101

Slipp ut til det blafrer, dra inn til det ikke gjør det 

Seiltrim i sin aller enkleste form, vist her av Bror Sonne i Seiling for Dummies. 

Publisert

Seiltrim kan være uendelig komplisert, eller såre enkelt, alt avhengig av hva man er ute etter. Det tar et liv og vel så det å lære seg alle de finurlige detaljene. Detaljene som gjør at en båt kan yte tett opp mot 100 prosent. 

Men, hvis det ikke er målet, og målet heller er å få båten til å peke dit du ønsker med dugelig fart, så er det ikke stort mer enn én regel du behøver å huske:

– Slipp ut skjøte til seilet begynner å blafre, og dra inn igjen til det akuratt ikke blafrer.

Et tips her er å se på masteliket til storseilet, eller forliket til forseilet, da det oftest er her det begynner å blafre først. 

Se mer fra serien Seiling for Dummies: 

Seiling for Dummies:

 SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

 

Møt din instruktør 

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og i dag jobber han fulltid som journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet. 

 

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt 

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. I serien kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten