Færderseilasen 2019

PLASS: Mange seiler turglede for å ha plass rundt seg ut fjorden. Noen benytter spinnaker. Her fra 2018.

Raskest mulig ut fjorden betyr tidlig start

Det er fredag morgen det blir vind ut fjorden. TurGlede-seilerne kan velge starttidspunktet selv.

Publisert Sist oppdatert
BAVARIA: Det seiler både en C45 og en C50 i TurGlede-klassen, mens denne, «Negroni», seiler i NorRating. Bildet fra starten av Skagen Race.

Det ser ut til å bli svært lett vind på fredag, men god vind fra nordøst i Indre Oslofjord på morgenen. De som starter ved første mulighet, klokken 06.00 vil få en fordel. Det kan TurGlede-seilerne. De har muligheter til å starte i tidsperioden 06.00 til 11.00, ellr fra 1700-2100. 

Er med for tur

Klassen TurGlede har reddet Færderseilasen og har blitt på få år en stor klasse, bare slått av NorRating. Det er påmeldt 115 båter, 20 prosent av alle deltagerne. Klassen tiltrekker seg typiske turseilerbåter, men også noen regattabåter. Den potensielt raskeste er en Dragonfly 25, og det er flest Bavaria.

Den mest oppsiktsvekkende båten i klassen er «Emma» en Swan 60 fra Tyskland. Det deltar også en svensk båt. 

Lette vinder

Det kan bli en lang seilas for de tunge båtene. Det er meldt minkene vind fra nordøst, som snur mot vest ved første ordinære start. Det er ikke mer vind lengre ut i fjorden, og her holder den seg fra øst, Det betyr at båtene må gjennom en område hvor vinden snur.

En tidlig start vil helt klart lønne seg om målet er å komme først til Tønsberg. Selv om TurGlede ikke har noen regattaprofil, så blir det alltid konkurranse når det er flere båter med seilene oppe.

Få nye båter

Færderseilaen har vanligvis gitt et bilde av nybåtsalget i Norge. Av nye båter finner vi både en Bavaria C45, og en Bavaria C50, men ellers er det lite nytt på startlistene.

 

 

YR: I følge yr vil det lønne seg med en tidlig start for TurGlede-seilerne.
WINDY: I følge Windy er det blikkstille i Indere Oslofjord fredag morgen, men vinden vil fylle inn på ettermiddagen fra sør.