Færderseilaen 2019

2014: «Sailfish» med gunstige vindforhold under Færder'n i 2014.

Peer Moberg i en liten rakett

Eliteseileren har fått med seg en god gjeng i GP 26 «Sailfish» som håper på medvind.

Publisert Sist oppdatert
FÆRDER'N: Peer Moberg skal seile en lett og rask 26-foter.

– Går som det går, men lens er jo toppers for denne båten, sier Peer Moberg til SEILmagasinet. Båten har et måletall på 1.0279, og den lille 26-foteren skal seile raskere enn X-35 OD, og stiller i en klasse hvor største båten er en X-412. I denne klassen seiler også fjorårets overall-vinner Betty Boop, en Bavaria 35 Match. Det er tre slike båter med i klassen, alle med lavere måletall enn «Sailfish». 

Sportsbåt

GP 26 «Sailfish» kan karakteriseres som en sportsbåt, som i år har egen klasse, men denne klassen seiler bane H med runding av Hollenderbåen, og ikke den lange banen som «Sailfish» skal seile. «Sailfish» blir den nest minste rundt Tristein, den miste er en Seascape 24, som også er en sportsbåt.

I NorRating T4 er det også to Farr 30 som kan betegnes som sportsbåter. Disse har høyere måletall enn «Sailfish».

– Farr 30 er mye raskere, sier Moberg som har seilt mot en slik båt under onsdagsregattaer i Bundefjorden. 

Liten rakett

GP26 fra W Race Boats i Tyrkia er en miniutgave av TP52 «Wolfpack», og GP42 «AlCapone» som ikke seiler Færder’n. «AlCapone» befinner seg i Middelhavet, mens Sjur Klafstad fra «Wolfpack» blir med «Sailfish». GP26 nesten åtte meter lange båten veier bare 1000 kilo, og har halve vekten i kjølen. Med et seilareal på over 100 kvm på slør, så går det fort. Båten skal være god for over 20 knop. Den kom til Norge i 2013. 

PLANER: «Sailfish» har sin styrke på unavind når skroget løftes oppav vannpresset. Det blir neppe slike forhold i år.